22 December 2014
Home > Nieuws > Algemeen > Van Alphen: 'Snel alternatief voor 'Mubarak-KHN''

Van Alphen: 'Snel alternatief voor 'Mubarak-KHN''

BEST – Jos van Alphen gaat zich in juni sterk maken om een alternatieve branchevereniging voor het ‘niet deugende’ Koninklijke Horeca Nederland op te richten. De cafetaria-ondernemer en voormalig sectorvoorzitter Fastservice bij KHN wil alle losse verenigingen samen brengen onder de noemer Nederlands Horeca Belang.

Ontevredenheid over het beleid van KHN is de grootste drijfveer voor het oprichten van een nieuwe branchevereniging. Dit was ook de reden voor van Alphen om in de zomer van 2011 samen met enkele andere bestuursleden op te stappen als bestuur van de sector Fastservice binnen KHN. Dat er de laatste jaren steeds meer eigen vakverenigingen zijn ontstaan, zoals zoals ProFri, Catering Alliantie Nederland , Gastvrijheidsgilde en Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders, is volgens Van Alphen een teken aan de wand. “De onvrede over KHN wordt breed gedragen”, zegt hij stellig. “Zelfs de ruim 1600 leden van de sector Chinese ondernemers onder aanvoering van Alex Chang zijn klaar met deze Woerdense club. Het bedrijf KHN kost miljoenen maar wie houdt nu wie in stand? Daar zet ik grote vraagtekens bij. Sterker nog: wij houden hun in stand en andersom dus niet.”

Bloedvaten
Vooral met de nieuwe structuur die KHN volgens Van Alphen gaat toepassen, waarbij alles onder eten, slapen en drinken gaat vallen, zijn ze het spoor volledig bijster, bezweert de cafetariahouder uit Best, die deze week de honderste Kwalitaria en de eerste Kwalitaria XL opende. “Ze moeten helemaal terug naar de bloedvaten van de horeca: de deelsegmenten die dicht bij de ondernemer z’n vak staat. Maar die snijden ze er gewoon uit. KHN is de Mubarak van de Nederlandse horeca. Ze zijn bezig met vergaderen om het vergaderen om maar hun eigen dure kantoor in Woerden in stand te kunnen houden. Maar wat heeft fastservice nu te zoeken onder het kopje eten? Waar ligt de connectie met iemand als chef-kok Jonnie Boer van restaurant De Librije? Met alle respect voor hem, maar wij hebben onze eigen sores in een cafetaria.”

Groen licht
Daar waar KHN het totaal verkeerd pad kiest in de ogen van Van Alphen, daar wil hij met Nederlands Horeca Belang proberen de ondernemers écht te helpen. “Ik wil de krachten van alle losse vakverenigingen bundelen. Van ProFri tot en met Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders; allemaal wil ik ze in juni aan tafel krijgen en vertellen hoe we er tegen aan kijken. Als die groepen groen licht geven aan elkaar kan er iets nieuws groeien en bloeien. Nederlands Horeca Belang komt er niet boven te staan, maar dient puur als ondersteuning, zodat individuele organisaties zichzelf kunnen gaan ontplooien in hun eigen vakgebied. Alle partijen hebben bovendien een prachtig activiteitenprogramma. Als we die op een hoop gooien hebben we een tien keer zo actief programma als KHN.”

Klokkenluider
De contributie voor Nederlands Horeca Belang moet volgens de initiatiefnemer de helft bedragen van het huidige lidmaatschapsgeld voor KHN (500 euro). Daarvoor krijgt de ondernemer dezelfde inkoopvoordelen, zoals Buma en Sena, én vloeit bovendien nog eens de helft direct terug richting de specifieke tak waarin het beoogde lid werkzaam is. Een cafetariahouder draagt bijvoorbeeld ongeveer 125 euro bij aan activiteiten voor ProFri, de nieuwe vakvereniging voor friturende ondenemers. Van Alphen hoopt dat de verenigingen de vrijage uit durven spreken. Hij ziet zichzelf daarbij als klokkenluider. “Ik denk dat dit een oplossing is voor nieuwe tijden, waarin samenwerken de sleutel is. Als het niet lukt? Jammer, maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd vanuit mijn passie voor de horecabranche. Het is dan aan anderen om initiatief te nemen, want voor mij gaat het boek dan dicht.”

KHN wil niet reageren op vragen van Out.of.Home Shops over dit onderwerp

Bron: Out.of.Home Shops

Introducties & Acties

Tork komt met nieuwe Natural dispenserservet

ZEIST - Onder het motto 'een bewuste keuze' introduceert Tork Xpressnap® Natural...

Depa komt met compleet lunchconcept

BEUNINGEN - Depa introduceert een nieuw lunchconcept, dat een complete range lunchverpakkingen voor...

Fruity Line lanceert nieuw groentesappen concept: I'm Veggie

OCHTEN - Voorlopend op de groeiende gezondheidstrends introduceert Fruity Line I’m Veggie,...