21 Mei 2018
Home > Nieuws > Horeca > Significante stijging aantal lunchrooms in Nederland

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Significante stijging aantal lunchrooms in Nederland

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Het aantal lunchrooms in Nederland is in 2015 sterk gestegen. De totale groei bedraagt 12 procent. Ook het aantal bezorgservices, eetcafĂ©s en strandpaviljoens zit in de lift. Het aantal cafetaria’s daarentegen blijft dalen.

Het aantal lunchrooms groeide ten opzichte van 2010 zelfs met 74 procent. Dat blijkt uit gegevens van Datlinq. Het bureau nam het aantal vestigingen van alle takken binnen foodservice onder de loep. Volgens Datlinq groeit met name de fullservice branche hard ten opzichte van quickservice. Vooral het aantal restaurants met nationale keuken op de menukaart zitten in de lift. Na de donkere jaren tussen 2011 en 2014, openen deze restaurants nu weer hun deuren. In totaal groeide deze categorie met 5 procent. Het aantal pizzeria’s in Nederland laat volgens Datlinq dezelfde ontwikkeling zien. Nadat jarenlang ondernemers de deuren van hun pizzeria moesten sluiten, is er nu weer herstel. Zo staat het aantal pizzeria’s in Nederland nu op 668; een groei van 3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Stabiel
De quickservicebranche laat volgens de gegevens een stabiele tendens zien. Maar er zijn positieve uitschieters. Zeer succesvol zijn de lunchrooms/tearooms in Nederland. Ook afhaal/bezorging laat een spectaculaire groei zien met dit jaar 3 procent ten opzichte van 2015 en zelfs 94 procent ten opzichte van 2010. Na wat moeilijke jaren, is volgens Datlinq het aantal broodjeszaken ten opzichte van 2015 weer met 2 procent gegroeid.

Foodtrucks
Na jaren van spectaculaire groei zijn een aantal segmenten over hun hoogtepunt heen. Zo is het aantal mobiele verkooppunten van food (foodtrucks) dit jaar met 5 procent gedaald ten opzichte van 2015. Volgens Datlinq telt Nederland momenteel 1538 mobiele verkooppunten van food. Hetzelfde beeld is te zien bij de shoarma-, grillroom- en kebabzaken. Na jaren in aantal fors te zijn gegroeid, laat 2016 ten opzichte van 2015 een daling van 5 procent zien.  Dit geldt ook voor het aantal internationale fastfoodketens in Nederland. Met een groei in aantal van 8% ten opzichte van 2010, staat dit met 339 Fastfoodrestaurants nu duidelijk stabiel.

IJssalons
Opvallende uitkomst is de stagnering van het aantal ijssalons in NederlandNa ‘booming’ jaren waarin per jaar tientallen ijssalons hun deuren openden, staat het aantal ijssalons in Nederland nu stabiel op 875. Binnen cafetaria’s en snackbars tot slot, blijven klappen vallen. Met 5602 cafetaria’s en snackbars in Nederland zijn er opnieuw minder dan in 2015.

 

Bron: Out.of.Home Shops