Horeca

McDonald`s waarborgt voedselkwaliteit draadloos

ALMERE – McDonald’s Nederland streeft in al haar 220 restaurants naar een volledig draadloos bemeten koel- en warmteketen. Op dit moment worden de eerste restaurants geïnstalleerd.

Remco van der Meij |

Het handmatig meten van koelingen en producten voldoet wettelijk gezien en is bij McDonald’s en de meeste andere food- en fastservicebedrijven dagelijkse praktijk. “Het is echter verre van efficiënt”, aldus Bort Willem van der Veen, quality assurance coördinator bij McDonald’s Nederland: "Wij willen de kwaliteit van onze producten door de hele koel- en warmteketen heen kunnen waarborgen. Zowel voor ingrediënten, bereidingswijzen als producten. Niet alleen voor de eigen medewerkers, maar ook voor de leveranciers en het distributiecentrum.” Nieuwe technieken moeten hierbij helpen. “Met draadloze sensortechnologie kunnen voor het eerst alle ketenpartners van McDonald’s, van producent tot en met het restaurant, realtime inzicht krijgen in de status van de temperatuurbewaking." Hierdoor slaat McDonald’s twee belangrijke vliegen in één klap. Van der Veen: "We creëren daarmee meer voedselveiligheid in het kader van de geldende HACCP-eisen en optimaliseren de werkprocessen. De controles nemen immers veel minder tijd in beslag en hierdoor besparen we aanzienlijk op arbeidskosten en energie."

Mc-portal
Om het project van de grond te krijgen sloot McDonald’s recent contracten af met twee aanbieders van draadloze sensortechnologie, Dyzle uit Almere en Gullimex uit Borne. Beide bedrijven krijgen de kans zich de komende tijd waar te maken op de restaurantvloer van de fastfoodgigant. McDonalds introduceerde beide bedrijven recentelijk in twaalf regiobezoeken aan de 82 franchisenemers en ruim 20 restaurantmanagers. Daar bleek flinke belangstelling voor het systeem, al reageerden een aantal franchisers terughoudend. Van der Veen: “De terugverdientijd is vier á zes maanden. Mogelijk wachten ze eerst op hun budget voor het nieuwe jaar. Op dit moment worden de eerste restaurants geïnstalleerd. Dertig restaurants gaan er vanaf januari mee aan de slag.” Hij verwacht dat veel ondernemers alsnog gaan intekenen als de voordelen duidelijk worden. “Draadloze sensoren en een centraal online dashboard - de zogenaamde Mc-portal - bieden managers en ondernemers continu inzicht in de temperatuurstatus van alle koelingen. Dat geeft hen veel voordelen ten opzichte van de oude situatie.” Mocht een van de variabelen buiten de vooraf vastgestelde bandbreedte dreigen te komen, dan genereert het systeem direct een alarm per sms of e-mail. Ook kan iedere ondernemer en eventueel het hoofdkantoor op basis van de meetgegevens geautomatiseerd rapportages opstellen die aan de HACCP-eisen voldoen.

Meten op de weg
In een later stadium worden ook de logistieke processen bemeten. “Vanaf volgend jaar leggen we de link tussen het dc en de vrachtwagens van Havi Logistics, de logistieke partner van McDonald’s, en de restaurants. Zodra een vrachtwagen een restaurant nadert, geeft het systeem een goedkeuring en vindt er data-uitwisseling plaats”, aldus Van der Veen. McDonald’s Europa volgt de Nederlandse ontwikkelingen met interesse en is inmiddels langs geweest om zich te laten informeren over het systeem. Dyzle meldt bij monde van directeur Lex Bruil, dat ook McDonald’s India momenteel het systeem test.

Bron:

dyzle_-_mcdonalds.jpg
dyzle_-_mcdonalds.jpg