Opnieuw forse krimp horeca

DEN HAAG – In het vierde kwartaal van 2020 is de omzet van de horeca met zo’n 44 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dit komt hoofdzakelijk door het aanscherpen van de coronamaatregelen. Over heel 2020 kromp de horeca met 33,9 procent ten opzichte van 2019, dit maakt het een van de financieel zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis.

Het sluiten van de horeca medio maart leverde voor de sector de eerste krimpcijfers in zeven jaar op. Het eerste kwartaal nog met 14 procent, maar het tweede kwartaal met maar liefst 50 procent. Na een forse, maar korte opleving in het derde kwartaal van 110 procent, heeft de horeca het jaar 2020 in mineur afgesloten. De krimp kwam in het laatste deel van het jaar op 44 procent uit, ruim een derde over heel 2020 gezien. Een schril contrast met bijvoorbeeld de kredietcrisis die zorgde voor een omzetdaling van 4,8 procent.

In het laatste kwart van vorig jaar daalde de omzet van cafés het hardst, gemiddeld werd er 70,4 procent minder omgezet dan in de zomer. Restaurants en hotels draaiden respectievelijk 56,7 en 51,1 procent minder. Over het hele jaar verloren cafés, restaurants en hotels respectievelijk 41,7, 34,6 en 50,8 procent van hun omzet. Fastfoodrestaurants hadden relatief het minste last van de coronamaatregelen. Hun omzet was 13,5 procent lager dan in 2019.

Bron: Out.of.Home Shops