Horeca

Ondernemers spreken met Rutte over lockdown

AMSTELVEEN - De verenigingen VCHO, NHG en ProFri voerden gisteren samen met ONL een online gesprek over de horeca met premier Mark Rutte. Ondernemers spraken namens de organisaties, verenigd in de Horeca Alliantie, over de effecten van de horecalockdown.

Cas Smit |

Ondernemer René Boerdam riep Rutte op: “Mark, help ons overleven!” Hij is de eigenaar van grand café De Jaren in Amsterdam en drie andere bedrijven. “Ik ben sinds 1994 eigenaar van De Jaren en heb al die jaren nooit verlies geleden. Onze buffer heeft zwaar te lijden. Het bedingen van huurverlaging is lastig. De opgeschorte belastingen moeten we ooit nog betalen. Datzelfde geldt voor uitgestelde betalingen bij de bank of de brouwerij”, aldus Boerdam.

De ontoereikendheid van de verschillende steunmaatregelen kwam uitgebreid aan bod. Rutte: “Ik zie dat de buffers op zijn. Onze zakken zijn nog steeds diep; de rente is laag. Op dit moment wordt er dus gewerkt aan aanvullende steunmaatregelen. Bij sommige groepen blijft het lastig ze te bereiken met regelingen. Maar we werken er hard aan.”

Field labs
Naast premier Rutte was er ook overleg met Mona Keijzer, staatssecretaris van economische zaken. Met haar werd er gesproken over “field labs”, waarbij coronamaatregelen in de praktijk moeten worden getoetst. De Horeca Alliantie wil dat er zo snel mogelijk met de proeftuinen voor de natte horeca wordt begonnen en zegde in het gesprek direct haar medewerking toe.

Volgens de Keijzer kan het niet organiseren van de field labs zelfs leiden tot verder uitstel van de opening van de eetgelegenheden, waar nu wel al politiek draagvlak voor is. Echter kan de opmars van de Britse variant van het coronavirus mogelijk de organisatie van de field labs en een spoedige heropening van de detailhandel en eetgelegenheden in de weg gaan staan.

Bron: Out.of.Home Shops

het-torentje-den-haag.jpg