Vitam bundelt krachten met voedselbos | Out of Home Shops

‘We willen lunchgasten verleiden tot de keuze voor andere smaken’

Vitam bundelt krachten met voedselbos

SCHIJNDEL - Vitam gaat het gangbare aanbod voor lunchgasten in een aantal bedrijfsrestaurants verrijken met niet-alledaagse ingrediënten, zoals Japanse gember, szechuanpepers en schijnaugurken. Deze ingrediënten worden over zo’n vijf jaar voor het eerst geoogst in het voorlopig grootste voedselbos van Europa dat vanaf deze winter wordt aangeplant in Schijndel.

Out.of.Home Shops vraagt ceo Marlies Martens van Vitam en Marc Buiter, secretaris van Stichting Voedselbosbouw Nederland (VBNL), naar de meerwaarde van het nieuwe voedselbos en de krachtenbundeling met de Schijndelse cateraar.

Wat houdt het nieuwe voedselbos in Schijndel in?
Buiter: “Het voedselbos van 20 hectare dat vanaf januari wordt aangeplant, is een initiatief van Stichting Voedselbosbouw Nederland. We werken samen met Groen Ontwikkelfonds Brabant en de HAS Den Bosch. Het voedselbos wordt een zelfvoorzienend ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos. Landbouw en natuur worden samengebracht tot een duurzame voedselproductie. Het bos is zelfvoorzienend en klimaatbestendig en dit maakt zwaar materieel, bemesting en bestrijdingsmiddelen overbodig. Hiermee biedt het een oplossing voor de diverse milieuproblemen en sociaaleconomische uitdagingen die aan industriële landbouw kleven. Deze landbouw is energie-intensief en veroorzaakt vervuiling, vermesting en verzuring door een grootschalig pesticiden- en kunstmestgebruik. Talrijke eetbare en niet-eetbare soorten vormen samen het ecosysteem in het voedselbos. Dankzij de niet-eetbare soorten krijgt de natuur zelf ook genoeg leefruimte en voedsel. In een voedselbos ben je afhankelijk van de bijen, wormen, padden, kikkers, schimmels en andere organismen om alles te laten groeien en bloeien. Het is belangrijk om korte afzetketens te vormen, zodat de plantaardige ingrediënten die hieruit voortkomen niet anoniem en tegen bodemprijzen op de markt komen. Daarom zoekt onze stichting de komende jaren de samenwerking met partijen zoals Vitam. Zo krijgen de eetbare ingrediënten een eerlijke prijs.”

Hoe is Vitam hierbij betrokken geraakt?
Martens: “Recent kreeg ik een persbericht van Stichting Voedselbosbouw Nederland over het voedselbos. Enthousiast heb ik direct gebeld met de stichting. Als cateraar concludeerde Vitam vijftien jaar geleden al dat het eten voor haar lunchgasten in de bedrijfsrestaurants niet alleen vers en lekker moet zijn, maar ook een bijdrage moet leveren aan hun vitaliteit en moet worden vervaardigd vanuit een duurzaamheidsgedachte. Uitgangspunt is dat dit eten altijd moet aansluiten op hun wensen. Daarom werken we in alle restaurants met eigen koks en kiezen we niet voor centraal gestuurde menuplannen. We willen mensen dagelijks verleiden tot een verantwoorde en vitale levensstijl. Verder loopt circulair ondernemen als een rode draad door onze bedrijfsvoering. Hieronder verstaan we het beperken van voedselverspilling, het optimaliseren van reststromen en het duurzaam beheer van natuurlijke bronnen. Vitam heeft bewust gekozen voor een commitment van twintig jaar met Stichting Voedselbosbouw Nederland. Hierdoor kunnen wij het gangbare aanbod in de restaurants verrijken met niet-alledaagse, plantaardige ingrediënten vol waardevolle voedingsstoffen uit het voedselbos. Naast pruimen, appels en walnoten levert het bos ook oogsten op van Japanse gember, szechuanpepers, mispels, kweeperen, schijnaugurken, honing- en kiwibessen.”

Hoe wordt invulling gegeven aan de samenwerking met Stichting Voedselbosbouw Nederland? Martens: “De komende tijd gaan we bekijken hoe we de in het voedselbos aangeplante soorten fruit, noten, groenten, eetbare bloemen, paddenstoelen en honing optimaal kunnen afstemmen op het bestaande Vitamassortiment. Enerzijds vormt het voedselbos een speeltuin voor onze koks om op een natuurlijke wijze niet-alledaagse smaken toe te voegen aan hun gerechten. Anderzijds is het bos een proeftuin, die lunchgasten moet verleiden tot de keuze voor andere smaken. Vitam ondersteunt de ontwikkeling van het voedselbos op diverse manieren. Zo biedt zij financiële ondersteuning aan een educatief deel van het bos. In dit enigszins afgescheiden deel van het voedselbos kunnen kinderen zien hoe alles groeit en bloeit en producten proeven. Ingrediënten uit het voedselbos worden ook gebruikt voor educatieve kookworkshops voor basisschoolleerlingen. Vrijwilligers van stichting ‘Vitam doet goed’ helpen vanaf januari mee met de aanplant van het bos. Deze stichting is dit jaar opgericht om kinderen bewust te maken van het belang van een gezonde en vitale levensstijl.”

Wanneer worden de eerste oogsten verwacht?
Buiter: “Over drie jaar kunnen we denk ik de eerste proeverijen met producten uit het voedselbos organiseren. Het zal zo’n vijf jaar duren voordat deze producten op de markt kunnen worden afgezet. Dan zijn er voldoende hoeveelheden verkoopbare producten voorhanden. Daarna groeit de oogst elk jaar.”
Martens: “De komende tijd gaat Vitam zich al wel richten op het educatieve stuk rond het voedselbos en op het informeren van onze koks en lunchgasten hierover.”

Bron: Out.of.Home Shops