section1_page14_article47_1.jpg

Catering

Saxion zoekt cateraar

ENSCHEDE - Hogeschool Saxion is op zoek naar een nieuwe cateraar voor haar studentenkantines. Om een cateraar te vinden die aan de wensenlijst van het opleidingsinstituut voldoet, heeft Saxion het adviesbureau The Food Office in de arm genomen.

Yentl Bocxe Strik  |

Hogeschool Saxion heeft een aantal locaties met restaurant waar studenten en medewerkers gebruik van maken. Het contract met de huidige cateraar Appèl verloopt op 23 augustus, meldt Saxnow, het onafhankelijke nieuws- en opinieplatform voor Hogeschool Saxion. En dus is de onderwijsinstelling op zoek naar een nieuwe cateraar. “Omdat Saxion te maken heeft met de Europese aanbestedingswetgeving mag ze haar dienstverlening niet zelf aanbieden aan partijen, maar dient de hogeschool een aanbestedingstraject te starten”, legt Pieter van de Graaf, eigenaar van adviesbureau The Food Office, uit. De onderneming ondersteunt bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen waar eten en drinken een secundaire voorziening is. “En zo is Saxion bij ons terechtgekomen. Wij gaan in gesprek met de opdrachtgever over wat ze belangrijk vindt. Wat wil je terug zien komen? Wat heb je te besteden? Op basis daarvan stellen we een uitvraag op voor de markt.” Saxion zit momenteel midden in de aanbesteding en wil inhoudelijk nog niet veel kwijt over dit traject. “We zijn de wensen van Saxion aan het onderzoeken, en we zijn bezig met het opstellen van de aanbestedingsdocumenten”, legt Van de Graaf uit.

Contractevaluatie
Cateraar Appèl exploiteert nu zowel de foodoutlets als de AH to go-vestigingen op de onderwijslocaties in Enschede en Deventer. Het contract tussen de onderwijsinstelling en de cateraar verloopt al over enkele maanden, terwijl het franchisecontract voor de to go-vestigingen pas eind 2023 verloopt. De contractevaluatie staat gepland voor begin dit jaar, waarbij ook gekeken wordt naar een eventuele verlenging van het franchisecontract. De bedoeling is in ieder geval om de to go-winkels te behouden, maar in welke constructie en onder welke formule is nog onduidelijk. “We zijn nog aan het onderzoeken of deze contracten kunnen worden samengevoegd, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn”, aldus Van de Graaf.

Duurzaamheid en vitaliteit
“Duurzaamheid en vitaliteit zijn terugkerende thema’s, zeker ook in onderwijsinstellingen”, stelt Van de Graaf. “Scholen nemen steeds meer verantwoordelijkheid voor hun studenten, door goed voor ze te zorgen. Dat doe je niet door ze vol te stoppen met chocoladerepen en frikandellen”, zegt de eigenaar van The Food Office. “Ook bij studenten is een toenemende vraag naar een duurzame levensstijl te merken, maar nog lang niet bij iedereen. Er is een tweedeling ontstaan.”
Rekening houdend met de verschillende types consumenten dient de cateraar in te spelen op verschillende geloofsovertuigingen, allergieën en diëten. “Saxion kent vele nationale, maar ook internationale studenten. Ook hieraan moet de cateraar goed tegemoet kunnen komen.”

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.