gvo-240201-068-bewerkt kopie klein.jpg Lisa van der Linden is 1ste redacteur

Columns

Commentaar: Borrelmaaltijdplank

Bestel een gemiddelde borrelplank en je kunt er blindelings op vertrouwen dat je de snacks kent: wat mini’s zoals een frikandel, bitterbal en kaassoufflé. Maar ook een kleine loempia of een dimsum is niet geheel onbekend meer op de borrelplank. Toch zijn er volop veranderingen in de snackwereld en langzaamaan beginnen die hun plekje ook te veroveren, naast het bittergarnituur uiteraard. Zo zie ik geregeld vegetarische of zelfs veganistische alternatieven voorbijkomen.

Lisa van der Linden |

Bitterballen met oesterzwam, bijvoorbeeld. Daarmee wordt niet alleen het assortiment uitgebreid, maar spreekt men ook een bredere doelgroep aan. Een slimme keuze, vind ik, al zie je dit nog lang niet overal. Wat ik wel steeds vaker tegenkom – en dat zal opvallen omdat ik moeder ben van twee jonge kinderen – is de borrelplank voor kinderen. Jawel, een plank met wat lekkernijen voor kids. Denk aan reepjes paprika, wortel en komkommer met een dip, popcorn, bladerdeeghapjes en chips. Huppakee, nog een doelgroep erbij! Je betaalt er vaak wel de hoofdprijs voor, maar ik kan me voorstellen dat het best goed wordt ontvangen als je met meerdere kinderen bent.
Even terug naar de borrelplank voor volwassenen, want wat je daar ook ziet, is dat het meer een maaltijd wordt. Gasten komen niet meer dineren, maar kiezen ervoor om uitgebreid te borrelen. Daarom zie je op de borrelplank meer kleine gerechten voorbijkomen. Denk aan burgers en hotdogs. Dat vind ik een leuke ontwikkeling en ik gok dat daar ook zeker nog kansen liggen voor horecaondernemers. Gooi die traditionele borrelplank van tafel en bekijk het borrelmoment als maaltijd. En dat bittergarnituur kan daar best een onderdeel van zijn, wat mij betreft!

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.