Groepsfoto-team-De-Treeswijkhoeve.jpg Osinga temidden van het team van De Treeswijkhoeve.

Horeca

Franke Osinga nieuwste SVH Meesterkok

WAALRE – Franke Osinga is op vrijdag 19 april geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Osinga legde de proef af in de zaak waar hij werkt, twee-sterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre. Na zijn inauguratie later dit jaar mag hij zich net als zijn baas en eigenaar van De Treeswijkhoeve, Dick Middelweerd, Meesterkok noemen.

Redactie |

Middelweerd haalde zijn SVH Meesterkok titel al in 1990. Het restaurant is hiermee de enige in ons land waar twee SVH Meesterkoks werkzaam zijn. Het is ook een van de negen zaken waar twee SVH Meesters werkzaam zijn. Middelweerd mocht vanwege zijn eigen titel van Meesterkok tijdens de proef niet in zijn eigen restaurant komen. Hij mocht pas weer naar binnen toen de uitslag bekend was. Osinga moest geheel zelfstandig het team in de keuken leiden.

Commissie
De commissie, bestaande uit SVH Meesterkoks Jarno Eggen van twee-sterrenrestaurant De Groene Lantaarn en Erik van Loo van het eveneens met twee Michelinsterren bekroonde Parkheuvel en secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland, was vol lof. "Franke is een chef die gerechten delicaat en subliem op smaak aan de gasten serveert. Hij combineert een klassieke basis met moderne afwerking, wat resulteert in prachtige en kwalitatief hoogwaardige gerechten die elke keer weer voor een verrassing op het bord zorgen. Franke heeft ons samen met het team meer dan overtuigd van zijn Meesterschap", aldus de commissie.

Onder de vleugels
Osinga werkte in zijn carrière voor verschillende SVH Meesterkoks en zo werd de ambitie geboren om de titel zelf te behalen. "In mijn carrière als kok heb ik een groot deel van mijn tijd gewerkt onder de vleugels van verschillende Meesterkoks, waaronder Marc van Gulick, Martin Kruithof, Dick Middelweerd en Theo van Rensch. Ik kijk met groot respect naar deze mensen omdat ze mij gevormd hebben tot wie ik nu ben. Hoe mooi is het om je vak te leren van chefs die de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid binnen deze ambacht bezitten, een titel die je verdient door prestatie, gedrevenheid en absolute kennis van kooktechnieken. Ook tijdens mijn opleiding aan de Sterklas in Amsterdam kwam ik in contact met een aantal Meesterkoks. Veel van de door hun gegeven lessen zijn me bij gebleven, omdat er altijd met veel passie over het vak gesproken werd. Nu ik zelf de titel heb behaald, hoop ik het net zo ver te schoppen als de SVH Meesterkoks die me voor zijn gegaan. Zo probeer ik ook net zoveel jonge mensen zichzelf tot het uiterste puntje van perfectie te drijven om iedere dag het hoogst haalbare uit henzelf te halen. Daarmee hoop ik ons vak te kunnen doorgeven en verbeteren voor de volgende generatie", aldus Franke Osinga.

Osinga is de 151e SVH Meesterkok die sinds 1980 de titel heeft behaald. In totaal kent ons land nu 305 SCH Meesters die samen 321 SCH Meestertitels hebben behaald. Naast SVH Meesterkok zijn er ook Meesterhorecaondernemers, Meesterijsbereiders, Meesterschenkers,en Wijnmeesters. De Meestertitels symboliseren de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen.

Bron: Out.of.Home Shops