21 Mei 2018
Home > Nieuws > Algemeen > Vapiano gaat kleinere Nederlandse restaurants openen

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Vapiano gaat kleinere Nederlandse restaurants openen

UTRECHT - Na de recente opening van het tiende Nederlandse restaurant in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne opent in juli een kleinere vestiging volgens een nieuw concept van restaurantformule Vapiano in Utrecht Leidsche Rijn.

De ingrediënten voor de Italiaanse gerechten in dit 500 vierkante meter tellende restaurant worden versbereid in Vapiano’s productiekeuken in Hoog Catharijne. Deze aankondiging doet Jelle Geven, director of operations en business controller van Vapiano Nederland, in een interview met Out.of.Home Shops . “De bestaande tien Nederlandse restaurants van Vapiano zijn minimaal 900 vierkante meter en maximaal 1300 vierkante meter groot”, geeft Geven desgevraagd tekst en uitleg. “Zo kent ons tiende Vapiano-restaurant bij Hoog Catharijne de maximale grootte. In Duitsland heeft Vapiano sinds kort twee goedlopende locaties van zo’n 500 vierkante meter in Ingolstadt en Hamburg, die de ingrediënten voor de Italiaanse gerechten versbereid krijgen aangeleverd vanuit een elders gelegen productiekeuken. Met wat kleine aanpassingen adopteren we dit concept in juli eerst in Utrecht Leidsche Rijn. Alle ingrediënten zullen vers worden bereid in de keuken van Vapiano Hoog Catharijne en met geconditioneerd transport naar de Utrechtse nieuwbouwwijk gebracht. Als deze pilot slaagt, dan willen per jaar vijf tot zeven vergelijkbare, kleinere restaurants gaan openen. Hiervoor hebben we al een locatie in Den Haag op het oog. Verder denken we aan vestigingen volgens dit vernieuwde concept in Rotterdam, Arnhem, Nijmegen en Zwolle.”

Vertrouwde uitstraling
De kleinere Vapiano-restaurants krijgen volgens Geven dezelfde vertrouwde uitstraling en inrichting als de grote vestigingen. “Ook deze restaurants krijgen een open centrale keuken waar de elders versbereide ingrediënten en gerechten worden bereid. De bestellingen van consumenten zullen worden opgenomen door servicemedewerkers. Omdat we veel waarde blijven hechten aan een goede service, krijgen gasten die aan één tafel zitten straks allemaal tegelijkertijd hun pizza of pasta geserveerd.”

Arbeidsintensief
Geven verduidelijkt waarin voor Vapiano de grootste uitdaging schuilt. “Het uitgangspunt van de Vapiano-formule – het versbereiden van pasta’s, pizza’s en salades in het zicht van de gast – is arbeidsintensief en daardoor kostbaar. De bestaande Nederlandse restaurants hebben daarom jaarlijks massa’s bezoekende consumenten nodig om winstgevend te kunnen zijn. De laatste tijd hebben we gekeken naar mogelijke aanpassingen in de formule om beter, gemakkelijker en kostenefficiënter te kunnen produceren en om tegelijkertijd onze landelijke dekking te kunnen vergroten. Deze aanpassingen mogen echter geen afbreuk doen aan de hoogstaande kwaliteit en de versheid van onze Italiaanse gerechten. Daarom openen we dus kleinere Vapiano-restaurants. Vijf tot zeven van deze vestigingen kunnen bijvoorbeeld worden beleverd door één centrale productiekeuken.

Naamsbekendheid
”Door het openen van kleinere restaurants volgens het vernieuwde concept wil Vapiano ook zijn landelijke naamsbekendheid vergroten. “In Duitsland, waar de restaurantformule in 2002 is gestart in Hamburg, is Vapiano als formule bij consumenten net zo bekend als McDonald’s”, zegt Geven. “In Nederland is dit nog lang niet het geval. Over het algemeen lopen alle Nederlandse Vapiano-vestigingen goed. De restaurants in Eindhoven en Tilburg trekken echter minder gasten dan in de Randstad. Dit komt omdat de naamsbekendheid van Vapiano in het zuiden minder groot is. De komende tijd willen we in het hele land onze naamsbekendheid vergroten. Dit doen we niet alleen door het openen van kleinere Vapiano-restaurants, maar ook door het inzetten van diverse flyer- en socialmediacampagnes.” In Tilburg is Vapiano volgens Geven volop aan het kijken hoe het zijn omzet verder kan vergroten. “Zo had het Vapiano-restaurant aan het Tilburgse Piusplein enige tijd geleden de primeur met een take-away- en deliveryservice van pasta’s, pizza’s en salades. Consumenten kunnen ervoor kiezen om deze zelf op te halen of om deze door onze eigen ‘Vapianisti’ op elektrische Vapiano-fietsen te laten bezorgen.”

Beste omzet
Inmiddels bieden ook de Vapianorestaurants in Rotterdam, Almere en Groningen een take-away en deliveryservice. “Deze service loopt prima in alle steden, maar met onze take-away en delivery van Italiaanse gerechten in Rotterdam draaien we zelfs de beste omzet van alle Vapiano-restaurants in de hele wereld”, zegt Geven. “Hoeveel omzet dit is kan en wil ik niet zeggen. Het geheim van het succes van deze service is dat de via internet bestelde pizza’s, pasta’s en salades precies hetzelfde smaken als in onze restaurants. Om de smaak, versheid en kwaliteit van deze binnen een kwartier bezorgde gerechten te kunnen garanderen, zijn de recepturen enigszins aangepast en worden deze net even anders bereid. Zo wordt voor een optimale smaak net iets meer saus toegevoegd aan onze thuisbezorgde pasta’s. Op dit moment durf ik nog niet te zeggen wanneer ook onze andere restaurants een take-away- en deliveryservice gaan bieden. Dit zal nog wel een paar jaar duren. Voorlopig ligt onze focus vooral op onze tiende vestiging op Hoog Catharijne en op de opening van kleinere restaurants.”

Oplevering
Geven benadrukt dat hij erg trots is op Vapiano’s recent geopende tiende restaurant in het glazen paviljoen mét dakterras van winkelcentrum Hoog Catharijne. Een in totaal 531 zitplaatsen tellend restaurant verdeeld over twee verdiepingen. Op de begane grond naast de uitgang van Utrecht Centraal kunnen reizigers terecht voor de take-awayservice van Vapiano, terwijl zich op de eerste verdieping de keuken en het restaurant bevinden. Op de tweede verdieping is er een groot dakterras.“Vanaf het eerste idee en de eerste restaurantschetsen tot de oplevering is Vapiano in totaal vijf jaar bezig geweest om zich hier te kunnen vestigen. Naast Schiphol vormen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne de drukstbezochte locatie van Nederland. Jaarlijks komen hier maar liefst 88 miljoen reizigers en andere consumenten voorbij. Daarom ben ik trots dat Vapiano hier nu naast een verscheidenheid aan andere restaurantformules is gevestigd, zoals Wagamama, TGI Fridays en Manneken Pis. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar als formules alleen maar kunnen versterken.”

Leidschendam
Volgens Geven blijft Vapiano zich de komende jaren óók oriënteren op geschikte locaties voor een aantal grote restaurants. “Zo openen we eind 2019 een restaurant in het nieuw te realiseren deel van het straks overdekte winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam. Dit wordt een grote shoppingmall naar Amerikaans model, dat ongetwijfeld jaarlijks door talloze consumenten zal worden bezocht. Dit nieuwe Vapiano-restaurant zal twee etages beslaan: een begane grond met een eigen entree en een eerste etage als onderdeel van Restaurant Plaza. Bij dit Restaurant Plaza komt ook de entree van bioscoop Kinepolis. Dit zal ongetwijfeld ook veel extra traffic genereren voor Vapiano.”

Bron: Out.of.Home Shops