20 Juli 2018
Home > Nieuws > Algemeen > Trendtour door Gent in teken van duurzaamheid

Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd.

Bidon vormt een combinatie van een koffiebar en een fietsenzaak.

Op de menukaart van Le Botaniste staan 100% biologische, plantaar-dige en veganistische gerechten.

De missie van de O’yobar is om gezonde voeding toegankelijk én lekker te maken voor iedereen.

Wijn behoort tot het verpakkingsloze assortiment van Ohne, dat in Gent twee winkels heeft.

Trendtour door Gent in teken van duurzaamheid

GENT - Vegan, meatless en ‘natuurlijk onverpakte’ producten. Deze trends sprongen het meest in het oog tijdens een culinaire fietstour, die FoodserviceXs onlangs organiseerde door de Belgische stad Gent. Out.of.Home Shops fietste mee en verdiepte zich in de duurzame foodhotspots van deze 259.000 inwoners tellende stad.

De eerste stop tijdens onze fietstocht door hartje Gent is bij de verpakkingsvrije winkel Ohne aan de Steendam. Ohne was in 2015 een van de eerste voedingswinkels zonder verpakkingen die in België hun deuren openden. Nadat de Robuust-formule de Belgische primeur had met verpakkingsvrij winkelen, volgden vergelijkbare initiatieven in Leuven en Mechelen. In Gent heeft Ohne twee winkels. Naast de eerste winkel is er een iets groter filiaal aan de Gentse Elisabethlaan. Het verpakkingsloze assortiment van beide filialen loopt uiteen van brood, granen en wijnen tot noten, zaden en kruiden. “Met Ohne willen we consumenten een duurzaam alternatief bieden om anders inkopen te doen”, vertelt Sophie Deren, die samen met haar zus en een vriendin aan de wieg stond van de formule. “Dit doen we door verpakkingen tot een minimum te reduceren en door in te zetten op biologische voeding, op zo lokaal mogelijke producten en op korte ketens. Zo willen we een eerlijk productaanbod creëren, waarbij productie en consumptie een minimale negatieve impact op het milieu hebben. Bij ons concept moeten klanten zelf hun eigen verpakkingen in de vorm van potten meenemen naar de winkel. De hier gevulde potten worden op basis van gewicht afgerekend.”

Bidon Coffee & Bicycle
Bij Bidon Coffee & Bicycle, op de hoek van de Bisdomkaai en de Sint-Jacobsnieuwstraat, kiest Out.of.Home Shops voor een kopje espresso. Bidon vormt een combinatie van een koffiebar en een fietsenzaak die retrofietsen van drie bekende merken verkoopt. De creatieve geest achter dit concept is Annelies Browaeys. Zij zei in mei 2013 haar baan als retailmanager voor een Belgisch kledingmerk vaarwel om zich na een korte barista-opleiding op een nieuw horeca-avontuur te storten. “Bidon is voor 80 procent een horecazaak en voor 20 procent een fietsenzaak”, vertelt Browaeys. “Na vijf jaar kan ik gelukkig concluderen dat de zaak goed draait. Bidon richt zich onder meer op de vele fietsers en toeristen die hier dagelijks langskomen. Ik heb bewust gekozen voor een beperkte, wat luxere menukaart met onder meer verse baristakoffie, croissants en taart. Zo zorg ik ervoor dat ik geen derving heb. Ik heb nog nooit een stukje taart hoeven weggooien. Alles wat overblijft, bied ik aan het eind van de dag aan klanten aan.” In de Gentse Hoornstraat brengen we een bezoek aan Le Botaniste, de eerste bioplantaardige eet- en wijnbar ter wereld. Alain Coumont, oprichter van Le Pain Quotidien, liet deze sfeervol ingerichte bar in september 2015 het levenslicht zien. Op de menukaart van het restaurant staan 100% biologische, plantaardige en veganistische gerechten, uitsluitend lokale gerechten en seizoensgebonden producten. In de restaurantkeuken is de beperking van derving een belangrijk aandachtspunt. Van overgebleven groenterestjes worden smakelijke smeersels gemaakt. In de wijnbar kunnen gasten terecht voor een breed gamma aan natuurwijnen. Naar aanleiding van het succes van de Gentse vestiging is inmiddels een tweede Le Botaniste in York geopend.

O’yo
‘Gezonde voeding toegankelijk én lekker maken voor iedereen’ is de missie van de O’yobar, de volgende stop tijdens onze culinaire trendtour. Deze bar, die ooit begon als een pop-up tijdens de Gentse Feesten in 2016, wordt gerund door Phaedra Lybaert en Ellis de Meester. Op de menukaart staan gezonde, voedzame en lichtverteerbare gerechten op basis van gefermenteerde ingrediënten, zoals yoghurt, kombucha, kefir en kimchici. Phaedra: “Anderhalf jaar geleden zijn we met O’yo gestart, omdat er in mijn ogen in Gent een nood was aan gezonde voeding. Bovendien kampte ik zelf in het verleden met maagzuur- en darmproblemen, die met medicatie niet op te lossen waren. Door het eten van veel gefermenteerde producten die goed zijn voor de spijsvertering heb ik hier nauwelijks meer last van. Daarom werken we in de O’yobar met veel van deze producten.”

Bron: Out.of.Home Shops