SEAsonality Symposium

Het thema van dit jaar is "Planet Ocean: Tides are Changing", waarbij de nadruk ligt op het centraal stellen van de oceaan. De oceaan beslaat 70% van de planeet, maar krijgt slechts een fractie van onze aandacht, hoewel de mensheid er volkomen van afhankelijk is. Het is tijd om het tij te keren! In een poging dit te doen, vestigt Relais & Châteaux wereldwijd de aandacht op de misvattingen over seizoensgebondenheid en zeevruchten, omdat seizoensgebondenheid op het land radicaal verschilt van seizoensgebondenheid onder water. Seizoenen voor zeevruchten verwijzen naar de periodes waarin een bepaalde soort overvloediger is, wat vaak samenvalt met de voortplantingsperiode: soorten verzamelen zich in scholen om te paren, waardoor ze in die periode het gemakkelijkst te vangen zijn.

05 juni 2023

Aanvang: 13:00

Einde: 18:00

Locatie: bij Jef

vis.jpg

www.relaischateaux.com 

Overbevissing, klimaatverandering, kweekmethoden en andere uitdagingen maken het moeilijk om vis, schaal- en schelpdieren op verantwoorde wijze te consumeren en te serveren - of ze nu wild zijn of gekweekt, in zee of in zoet water. Om het bewustzijn over deze uitdagingen en mogelijke oplossingen te vinden, ontvangt chef-kok Jef Schuur van restaurant bij Jef op maandag 5 juni maar liefst 100 koks op Texel voor een symposium dat van start gaat bij het NIOZ. Daar zullen onderzoekers spreken over de huidige toestand van de oceaan, hoe seizoensgebondenheid de oceaan beïnvloedt en waarom de rijpheid van zeevruchten op het moment van de vangst belangrijk is. Na het symposium volgt een masterclass in restaurant bij Jef waar chefs verder in gesprek gaan over de relatie tussen bijvangst en seizoensgebondenheid.

bij Jef

Herenstraat 34
1797 AJ De Hoorn, Texel