DEN BOSCH – “Ga koken met van tevoren geheime ingrediënten en zorg voor zo min mogelijk verspilling”, was de opdracht voor 25 vmbo en mbo-studenten van verschillende Brabantse horeca-opleidingen om mee te dingen naar de titel Brabantse Meesterchef 2023. Zij mochten hun kunsten op het gebied van duurzaam en verspillingsvrij koken tonen. De finale vond plaats tijdens de Dutch Food Week.
Twan Musters, interim-directeur van de onderwijsafdeling Voeding, Gastvrijheid & Uiterlijke verzorging op het Koning Willem I College zegt over de wedstrijd: “Wij vinden het belangrijk dat we met elkaar samenwerken aan een duurzame toekomst. Met elkaar spelen we vindingrijk en vernieuwend in op mooie voedselinitiatieven die een bijdrage leveren aan een gezonder en eerlijker voedselsysteem. Bij de Brabantse Meesterchef strijden de studenten natuurlijk om de eerste plaats, maar ze leren ook samenwerken met studenten van andere (v)mbo-scholen. We laten zien dat (v)mbo-studenten de motor van een duurzame samenleving zijn, waar geen ruimte is voor voedselverspilling.”
Mysterybox
De competitie, die draait om duurzaam koken, werd georganiseerd door het Koning Willem I College, samen met de provincie Noord-Brabant en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. In de competitie kookten vijf teams bestaande uit een mix van vmbo- en mbo-studenten, van Brabantse horecaopleidingen van Koning Willem I College, Curio, Rooi Pannen, Summa, Fioretti College, Bossche Vakschool en De Overlaat. In drie rondes werden gerechten gekookt met ingrediënten uit een mysterybox. Een professionele jury beoordeelde de resultaten. De boxen waren gevuld met lokale en duurzame producten. De studenten kregen de opdracht om met thema’s verspillingsvrij, vegan en zoutarm te werken.
Winnaars
Bram Wansink van het Koning Willem I College in Den Bosch, Harvey Staalduinen van De Rooi Pannen in Tilburg, Jules Cornelis van het Summa College in Eindhoven en Pepijn Smits van het Fioretti College in Veghel gingen met de titel Brabantse Meesterchefs 2023 naar huis. Juryvoorzitter Hans de Kruijf van Dutch Cuisine was lovend: “Deze studenten hadden rust in hun werk en een duidelijk doel voor ogen. Heel knap! Het is mooi om te zien dat er al echte chefs in de keuken staan!”
Bron: Out.of.Home Shops