OEGSTGEEST – Onlangs opende Loetje zijn 38e vestiging in het Zuid-Hollandse Oegstgeest. Een prachtig nieuw pand aan de Klinkenbergerplas, vlak bij de afslag van de A44. Out.of.Home Shops greep de gelegenheid aan om in gesprek te gaan met Sandra van Halderen, ceo van moederbedrijf RCE.
De locatie aan de recreatieplas in Oegstgeest is een goed voorbeeld van de visie van Loetje, waarbij de plek boven alles gaat – zelfs als dat jaren kost, zoals hier het geval was. Van Halderen is al twee jaar op zoek naar een geschikte locatie voor de eerste Loetje in Duitsland.
“We zijn echt heel streng als het gaat om locaties. Die moeten aan al onze eisen voldoen, anders doen we het niet”, legt Van Halderen uit. “Het ligt er wel aan of het een stadslocatie is of een buitenlocatie. Bij een buitenlocatie moet er in ieder geval voldoende parkeergelegenheid zijn. Is dat er niet, dan houdt het op”, aldus de ceo.
Over de grens
Ook over de uitbreiding naar Duitsland is Van Halderen duidelijk. “Je zult ons niet snel een restaurant zien openen in bijvoorbeeld Berlijn. We zoeken het meer in regio’s met een vergelijkbare cultuur als in Nederland, zodat we goed kunnen opleiden en het operationeel niet te ingewikkeld maken. Denk eerder aan het gebied rond Düsseldorf. Maar ook daar doen we geen concessies op locatie”, zegt ze resoluut.
Artikel gaat verder onder de foto ↓
Compacte groei
Voor Loetje is ook de grootte van het pand belangrijk. “In de groeistrategie die we nu hanteren, zijn we op zoek naar locaties met ongeveer 110 couverts. Dat is iets kleiner dan in Oegstgeest. Er zijn nu eenmaal meer kleine panden beschikbaar, zeker in de gebieden waar we nog graag willen zitten”, vertelt Van Halderen.
“Die kleinere vestigingen zijn ook operationeel wat makkelijker te runnen en vragen een iets lagere investering. Oegstgeest vergde iets meer van ons dan we gewend zijn.”
Samenwerking
Voor de locatie in Oegstgeest werd Loetje benaderd door de verhuurder. “Hij wilde ons er graag in hebben. We huren al meer panden van deze eigenaar”, legt Van Halderen uit. “Bij dit pand hebben we nauw samengewerkt, maar dat doen we zeker niet bij alle locaties. In dit geval was dat nodig, omdat we best wat eisen hebben. Denk aan de keuken, die bij ons vrij groot is, maar ook aan de vetput en de afzuiging. Die moeten voldoende capaciteit hebben gezien het aantal gerechten.”
Op het moment van oplevering verzorgt Loetje de volledige inrichting van het interieur. “Dan is alles technisch al geregeld en heeft de bouwer alles zo aangelegd dat wij de keuken direct kunnen plaatsen en aansluiten. Dat we hier een volledig elektrische keuken hebben, past in ons duurzaamheidsbeleid.”
Artikel gaat verder onder de foto ↓
Eigen inrichting
De rest van de inrichting verzorgt Loetje volledig zelf. “De inrichting binnen is echt onze eigen stijl. We doen de hele technische installatie, zoals leidingen, elektriciteit en water. Van tevoren stemmen we met de bouwer af welke capaciteit we nodig hebben en waar alles moet komen”, vertelt Van Halderen. “Op die manier kunnen we snel werken aan de inrichting van het restaurantgedeelte.”
Vooruitblik
Wat de toekomstplannen betreft, laat Van Halderen nog niets los, maar zit geen vast maximum aan het aantal Loetje-restaurants dat nog geopend kan worden.
“Zeker met de kleinere vestigingen kunnen we nog wel even doorgroeien. Grote vestigingen zijn niet overal haalbaar, maar op stadslocaties is nog genoeg ruimte – of dat nu in Apeldoorn is of in Zeeland. We krijgen vaak de vraag van gasten wanneer we naar hun regio komen. Dat laat zien dat gasten ons merk echt waarderen”, besluit Van Halderen.
Onlangs kondigde Loetje restaurant nummer 39 aan, aan het Stadhuisplein in Tilburg. Dat moet half 2026 de deuren openen.
Bron: Out.of.Home Shops