BB Arnhem 3.jpg

Horeca

Derde generatie Detillon stapt in Bakker Bart-onderneming

ARNHEM – Toen Bart van Elsland in 1977 zijn eerste Bakker Bart in Nijmegen opende, werkten vader en opa Detillon al voor hem. Nu, 47 jaar later, is (klein)zoon Sam Detillon de nieuwe franchisenemer van de Bakker Bart-vestiging aan de Koningstraat in Arnhem. Een grote stap voor de 21-jarige ondernemer!

Erica van der Valk |

Het Bakker Bart-gen zit duidelijk in de familie. Detillon vertelt: “Mijn hele familie werkt bij Bakker Bart. Mijn opa was namelijk de beste vriend van oprichter Bart van Elsland en reed vroeger voor hem door het land met bestellingen. Ook mijn vader stapte al vroeg in het bedrijf en leerde op die manier mijn moeder kennen die bij Bart op kantoor werkte. Tegenwoordig bezit mijn vader de Bakker Bart in Nijmegen, mijn oom de vestiging in Duiven en ik in Arnhem.”

Coronatijd
Met zo’n familiehistorie lijkt het dus een logische keuze dat de jonge Detillon ook in het bedrijf stapt. Toch was hij daar zelf niet zo zeker van. “Als klein jongetje vond ik het geweldig om in het weekend een nachtje met mijn vader mee te gaan bakken. Maar eigenlijk hou ik niet van vroeg opstaan, dus het bakkersberoep riep mij totaal niet.” Toch ging Detillon op zijn 18e fulltime in de winkel van zijn ouders werken. “Niet gelijk met het idee om een eigen Bakker Bart te beginnen, maar meer omdat ik in de coronatijd niet wist wat ik met mijn leven aan moest. Dus ik dacht: dan ga ik maar werken.” Al snel kreeg hij leidinggevende taken als zijn vader weg was. “Na een halfjaar gingen mijn ouders op vakantie en moest ik een week op de winkel en het personeel passen. Dat ging heel goed en zo ontstond langzaam maar zeker de ambitie om een eigen Bakker Bart te runnen.”
Maar franchisenemer word je niet zomaar. Zo moest Detillon eerst de interne bedrijfsopleiding van Bakker Bart succesvol afronden en daarna was het wachten op een locatie. Binnen een paar maanden kreeg hij een telefoontje van het hoofdkantoor dat de vestiging in Arnhem beschikbaar kwam. Detillon: “Ik ben gelijk gaan kijken en dacht: dit is perfect!” Maar dan begint het pas. Met zijn eigen bedrijfsplan moest Detillon naar het kantoor van Bakker Bart om te bewijzen dat hij het in zich heeft om franchisenemer te worden. “Tegelijkertijd ben ik met mijn vader naar de bank gestapt om alle financiën te regelen. Gelukkig konden mijn ouders bijspringen, want het is een flinke investering. Zeker op mijn leeftijd”, zegt Detillon.

"Ik hou niet van vroeg opstaan, dus het bakkersberoep riep mij totaal niet"

Even wennen
Inmiddels werkt hij een aantal weken in zijn nieuwe positie als franchisenemer in Arnhem. Hij vertelt: “Ik merk dat er veel meer bij komt kijken dan ik van tevoren had gedacht. Gelukkig heb ik ervaren personeel om mij heen dat mij helpt. Maar het voelde toch een beetje krom om aan hen te vragen hoe alle apparatuur werkt.” Ook moet de jonge ondernemer even wennen aan de beperkte vrije tijd die hij heeft. Dat is een groot verschil met zijn vrienden die nog op school zitten. Detillon: “Vorig jaar heb ik uitgebreid carnaval gevierd met mijn vrienden, maar dit jaar moest ik gewoon werken. Dat vind ik wel jammer.” Toch zou hij niet willen ruilen: “Veel vrienden hebben geen idee wat ze later willen worden. Dan ben ik blij dat ik dat wel weet en een doel voor ogen heb waar ik naartoe kan werken.”

Perfecte match
En dat doel is om uiteindelijk meer Bakker Bart-winkels te gaan franchisen. “Maar eerst deze locatie succesvol runnen”, zegt Detillon er snel achteraan. Het leukste onderdeel van ondernemen vindt hij het leidinggeven en coördineren op de werkvloer. Daarom past de locatie in Arnhem perfect bij hem. “Bij ons hoef ik het merendeel van het grootbrood niet zelf te bakken omdat dat elke ochtend vers geleverd wordt. Daardoor kan ik mij concentreren op andere dingen. En bijkomend voordeel is natuurlijk dat ik niet zo vroeg hoef op te staan als mijn vader!”

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.