coffee-5589036_1920.jpg

Horeca

FSIN verwacht recorduitgave consumenten buitenshuis

EDE – Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) verwacht dat Nederlandse consumenten dit jaar een recordbedrag uitgeven aan restaurant- en cafébezoek. De groei van bijna 16% komt echter voor een groot deel door de gestegen prijzen door inflatie. Een ander deel komt uit de lagere omzet vorig jaar door de coronamaatregelen begin 2022. Positief is dat Generatie Z en Millennials meer geld uitgeven buitenshuis.

Redactie |

FSIN verwacht dat de totale omzet voor dit jaar groeit naar ruim 22 miljard euro. Ondanks de sterke stijging is het marktaandeel van de sector nog niet terug op het niveau van voor corona. Foodservice is slechts voor 30% verantwoordelijke voor de totale omzet. De foodretail (supermarkten en speciaalzaken) zijn met 70% nog steeds koploper. Voor corona lag de verhouding op 33-67.

Duur
Uit het nieuwste consumentenonderzoek van FSIN komt naar voren dat veel consumenten uit eten gaan inmiddels te duur vinden. “Mensen vinden uit eten gaan duur, maar dat betekent niet dat ze niet meer buiten de deur consumeren. Tot nu toe blijven ze de horeca graag en veel bezoeken. Toch blijft het voor de horeca van groot belang om zichzelf niet uit de markt te prijzen. De alternatieven - thuis koken of een kant-en-klaarmaaltijd kopen bij de supermarkt - blijven aanvaardbare opties”, zegt FSIN-directeur Inga Blokker. Zij wijst erop dat sinds 2008 de strijd om het maagaandeel is verhevigd. ‘Er zijn allerlei thuisalternatieven bijgekomen. Denk aan maaltijdbezorging en de gemaksoplossingen in de supermarkt.’

Out of Home-formules moeten volgens Blokker de prijzen niet te ver laten oplopen, ook al zijn hun kosten sterk gestegen. Door de sterk gestegen kosten staat de winstgevendheid van de sector onder druk. De inkoopprijzen van voedingsmiddelen stegen tot en met juni met gemiddeld 17,3% volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het terugbetalen van de uitgestelde belastingen, sterke verhoging van de huurprijzen en hogere loonkosten dwingt horecabedrijven in te grijpen. Veel doen dat door de openingstijden te verkleinen. Gebeurt dat niet dan is volgens het FSIN de omzet een stuk hoger.

Bron: Out.of.Home Shops

Lees meer over: