La Cubanita Tiel 1.jpeg

Interview: Monique Kuiper, nieuwe eigenaar La Cubanita Tiel

TIEL – Monique Kuiper droomde van een eigen restaurant vóór haar veertigste levensjaar, maar wist niet of dit haar gegund zou zijn. Dit jaar begon bijzonder feestelijk voor de jonge onderneemster, want sinds 1 januari mag Kuiper zich, tien jaar eerder dan gepland, eigenaar noemen van haar eigen La Cubanitarestaurant.

Als kind droomde Kuiper van een baan bij de bereden politie. “Maar ik ben veel te klein om op zo’n groot paard te rijden, dus die droom heb ik snel laten varen”, grapt ze. Sinds haar dertiende werkt ze in de horeca, waar ze begon in de afwas. “Vanaf dat moment heb ik niets anders gewild dan een baan in de horeca, en ik droomde van een eigen restaurant, en wel vóór mijn veertigste.” Maar dat dit uiteindelijk echt zou lukken, overtrof Kuipers stoutste dromen.

"‘Ik wil niet de baas zijn, ik wil samenwerken!’"
Monique - La Cubanita Tiel.jpeg

Oproep

Kuiper startte haar carrière bij de tapasketen al in 2013, en is al die jaren nauw betrokken geweest bij het restaurant. “Ik ben altijd een manusje van alles geweest. Ik deed alles wat nodig was voor het restaurant om goed te kunnen draaien.” Uiteindelijk was de jonge onderneemster toe aan een nieuwe uitdaging, maar na enige jaren werkzaam geweest te zijn in HR bleef de horeca toch aan haar knagen. Tijdens de pandemie hakte Kuiper de knoop door: “Ik wilde terug, maar dan wel op mijn manier”, zegt Kuiper. “Ik reageerde op een oproep van Roland Hogenelst, de eigenaar van alle La Cubanita-franchisevestigingen, waarin hij aangaf op zoek te zijn naar nieuwe franchisenemers. Hij meldde dat het restaurant in Tiel verkocht ging worden. Daar woon ik vlakbij, dus zijn we hierover in gesprek gegaan.” De onderhandelingen startten al in augustus 2021, maar vanwege de pandemie kon de overname nu pas rond worden gemaakt. “De zaak mocht pas worden verkocht wanneer alle maatregelen werden opgeheven. Het moest een representatief bedrijf zijn dat bestaansrecht behoudt. En dat is het nu.”

 

Samenwerken

Kuiper heeft aan beide kanten van het werk in de horeca gestaan en weet dus als geen ander hoe belangrijk een goede band met haar personeel is. “Het is nodig dat er goed wordt gezorgd voor het personeel, en dat het team de juiste waardering krijgt. Je personeel maakt of kraakt het bedrijf”, stelt Kuiper. Ze vervolgt: “Ik wil een team opbouwen dat wil werken voor mij en vooral mét mij. Ik zie het als een samenwerking, hier zal ik veel energie in stoppen.”

Bron: Out.of.Home Shops

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.