Horeca

Jongeren laten baan in horeca links liggen

AMSTERDAM – Onderzoek van ABN Amro laat zien dat het vooral jongeren onder de 30 zijn die een baan in de horeca massaal laten liggen. Het was juist de horeca die onder jongeren populair was voor een bijbaantje. Tijdens de lockdowns daalde het aantal jongeren dat werkte in de sector relatief sterk. Het aantal medewerkers boven de 30 steeg juist.

Gerard van Oosbree |

De tekorten aan personeel in de horeca worden verklaard door de toename in het aantal horecavestigingen. De afgelopen 10 jaar steeg het aantal vestigingen met 14 procent. ABN Amro schrijft in het rapport ‘aantrekken jongeren voor horeca-baan lastig’ dat er ook voor Corona al een structureel personeelstekort in de horeca was. Na de lockdown is die versterkt door de massale toestroom van consumenten. De horeca zit met de omzet weer op het niveau van 2019.

Extra aanwas
Uit het onderzoek blijkt dat het verloop onder het personeel eigenlijk vrij normaal verliep. Jongeren die tijdens de corona-lockdowns vertrokken, zijn vrijwel allemaal weer teruggekeerd. De bank concludeert dan ook dat de lockdowns niet voor extra verloop hebben gezorgd ten opzichte van het natuurlijke verloop. Het is juist moeilijk om de extra aanwas in personeel die nodig is, te vinden in de groep onder de 30 jaar. En die groep is juist nodig om de fors gestegen vraag naar personeel op te vangen.

Het complete rapport is hier te downloaden.

Bron: Out.of.Home Shops

 

waitress-2376728_1920.jpg