Kwalitaria Tra Goirle - Ad Tra.jpg Ad Tra Foto: Kwalitaria

Horeca

Jubileum voor Goirlese snackbar Tra

GOIRLE – Kwalitaria Tra viert een mooi jubileum. De snackbar bestaat 75 jaar. Om dat te vieren heeft Ad Tra, eigenaar sinds 2012, diverse acties voor de buurtbewoners opgezet. Zo is er een verloting van gratis friet onder mensen die een leuke herinnering aan de snackbar delen op sociale media en zijn er gratis burgers tijdens het burgeruurtje.

Redactie |

Tra is de derde generatie die de snackbar runt. In 2012 nam hij de snackbar over van zijn ouders. “Mijn vader heeft met zijn achtergrond als kok enkele typische Tra producten toegevoegd aan het assortiment. Producten die mijn ouders zelf maakten en – hoe bijzonder – dat tot op de dag van vandaag nog steeds doen. Sinds 2012 ben ik zelf in de zaak gekomen en later is ook mijn vrouw Cindy ingestapt. Onze beide zoons hebben ook in de zaak gewerkt, dus over die 75 jaar zijn vier generaties Tra werkzaam geweest in het familiebedrijf. Dat is iets waar wij met z’n allen ontzettend trots op zijn.”

Oma en opa
Tra’s oma begon in 1948 met het verkopen van ijs- en melkproducten aan de Tilburgseweg in de Brabantse stad. “Een paar jaar later kwam mijn opa erbij in de zaak”, vertelt Tra. “Toen zijn ze gestart met de verkoop van friet en enkele snacks, wat in die tijd niet meer was dan zure worst en een hardgekookt ei.” En alles was zelf gemaakt. “Ze moesten wel, want er waren in die tijd nog geen fabrieken”, legt Tra uit. “Vanaf midden jaren 50 kwamen er steeds meer producten bij, zoals bami- en nasischijven, loempia’s en satésaus.” Waar de meeste cafetaria’s overstapten op kroketten en bamihappen uit de fabriek, maakt cafetaria Tra deze producten nu al 75 jaar lang zelf. “De recepturen gaan al een paar generaties mee en gasten komen van heinde en verre ervoor terug. Er zijn zelfs een aantal gasten die zijn geëmigreerd naar Schotland, Canada en Australië en af en toe de weg naar ons nog weten te vinden.”

Kwalitaria Tra Goirle - Interieur.jpg

Sinds 2015 is het cafetaria onderdeel van de franchiseformule Kwalitaria. “Op ons menu staan nu ook verschillende burgers, complete menu’s, friet met lekkere toppings en voor de lunch hebben we een uitgebreid assortiment met vers belegde Délifrance broodjes. Op deze manier kunnen wij voldoen aan de verwachtingen van de huidige, maar ook zeker van onze toekomstige gasten”, zegt Tra.

Brand
In 2020 brandde de zaak volledig af. Het duurde 15 maanden voordat het cafetaria weer werd geopend, nu aan het Kloosterplein. “Ruim een jaar lang hebben we er hard voor gestreden om een terugkeer te maken en we zijn supertrots dat dat gelukt is. Uiteraard hadden we dit niet zonder het team kunnen doen. We kunnen altijd rekenen op onze collega’s, zoals we dat al 75 jaar hebben kunnen doen. Bij onze heropening hebben zij zoveel voor ons betekend en boden zij zoveel kracht en steun om samen de draad weer op te pakken. Zonder hen zouden we niet zijn waar we nu zijn en daar ben ik ontzettend dankbaar voor”, besluit Ad Tra.

Bron: Out.of.Home Shops