LEIDEN - Hert als hoofdgerecht is nog altijd op de meeste kerstmenu’s in restaurants in Nederland de norm. In vergelijking met 2018 is dit percentage echter aanzienlijk gedaald, volgens het Kerstonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Waar in 2018 nog bijna de helft van de Nederlandse restaurants hert serveerde met kerst, is dat nu nog 34%.
Tot op heden, zo luidt het onderzoek, is er een duidelijk verschil: in het noorden eet men over het algemeen goedkoper, terwijl in het zuiden vaker uitgebreid wordt gedineerd. Opvallend daarbij is dat naast het reguliere kerstmenu meer dan 50% van de kerstmenu’s dit jaar ook volledig vegetarisch beschikbaar zijn. Dat was in 2018 pas 10%.
Rode biet en bloemkool
Waar nostalgie en traditie fier de boventoon voerden in 2018, zien we nu ook met de kerst iets meer innovatie, voornamelijk bij de vegetarische menu’s, waar veel geëxperimenteerd wordt met rode biet, bloemkool en knolselderij. Het kerstdiner begint met carpaccio, zalm- of tonijnvariaties. Aansluitend volgt een soep of een vis- of schaal- en schelpdiergerecht, waarbij vooral langoustine, coquilles, heilbot en zeeduivel in trek zijn. Voor het hoofdgerecht kiest men nog steeds vooral vlees; op ongeveer 70% van de kerstmenu’s prijken hert, biefstuk of eend. Als afsluiting van het kerstdiner kiest bijna een derde van de restaurants voor een verrassings- of kerstdessert, waarbij de populariteit van het chocoladedessert is afgenomen. Nog maar zo’n 17% van de restaurants serveert deze klassieker.
Het zuiden: hogere prijzen en traditioneler eten
De gemiddelde prijs van een vijfgangenkerstmenu in het zuiden van Nederland (€ 86,=) ligt bijna 19% hoger dan een kerstmenu in het noorden van Nederland (€ 73,=). In het zuiden wordt het meest uitgebreid gegeten, hier bestaat een kerstmenu gemiddeld uit 4,6 gangen. In het westen is men minder van het lange tafelen en telt het menu gemiddeld 4,2 gangen.
Vegetarisch
Waar het rapport in 2018 meldde dat de kanteling richting vegetarische opties leek ingezet (met 10% vegetarische menu’s) en de verwachting was dat in 2027 ruim een kwart van de kerstmenu’s ook vegetarisch beschikbaar zou zijn, is dat nu in 2025 al 54%. De vegetarische voorgerechten zijn vooral op basis van biet, paddenstoelen of een kaas. Hoofdgerechten worden vooral bereid met biet, pasta’s en vegetarische variaties op Beef Wellington.
Bron: Out.of.Home Shops