jopen brouwerij.jpg V.l.n.r. Georg Rittmayer, president of Private Brauereien Bayern, Erwin Klijn, manager Export, Sustainability and Business Development bij Jopen naast Michel Ordeman, algemeen directeur bij Jopen, Martin Schimpf, president of Private Brauereien Deutschland.

Prestigieuze Future Award voor brouwerij Jopen

Haarlem – Tijdens de European Beer Star in het Duitse München is de Haarlemse brouwerij Jopen onderscheiden met de Future Award 2025. Het bedrijf krijgt de prijs omdat het volgens de jury zijn duurzame ambities overtuigend weet om te zetten in tastbare resultaten.

Redactie |

European Beer Star is een van de meest prestigieuze biercompetities ter wereld. De reguliere prijzen richten zich op smaak en kwaliteit. De Future Award bekroont strategisch en praktisch handelen van brouwerijen op het gebied van duurzaamheid. Dit jaar lag de nadruk op watermanagement en hoe brouwerijen omgaan met het verbruik, de herkomst en de verwerking van water.

Strategisch uitgaanspunt
Michel Ordeman, algemeen directeur van Jopen: "Duurzaamheid is voor ons geen marketinginstrument, maar een strategisch uitgangspunt. Drie jaar geleden hebben we het maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de brouwerij opnieuw georganiseerd en verankerd in de bedrijfsvoering. De VN-doelstellingen vormen onze leidraad. We kijken per thema wat binnen onze schaal haalbaar is – en waar we impact kunnen maken. Deze prijs voelt als een erkenning voor die koers."

Het bedrijf werkt onder leiding van het interne MVO-team samen met leveranciers, wetenschappelijke instellingen en techniekpartners aan verduurzaming. Zo werd er onder andere geëxperimenteerd met brouwen zonder gemoute granen en werd er samengewerkt in een regionaal warmtenetwerk. Een andere proef was met drinkwater dat werd gewonnen uit zeewater door middel van omgekeerde osmose.

Heldere ambitie
"Onze ambitie is helder: uitzonderlijk bier brouwen, op een manier die toekomstbestendig is," aldus Ordeman. "We weten dat we het niet alleen kunnen. Daarom stellen we ons open voor partijen die willen experimenteren, verbeteren en versnellen. Of dat nu gaat om water, energie, ingrediënten of techniek. Dat is waar deze award voor staat, en waar wij als brouwerij in geloven."

Jopen is een onafhankelijke craftbrouwerij uit Haarlem, opgericht in 1994. De naam verwijst naar de historische Haarlemse biervaten van 112 liter: jopen. Jaarlijks produceert de brouwerij circa 35.000 hectoliter bier, met een team van ongeveer 170 medewerkers. Jopen is actief in meer dan 2.500 horecazaken in Nederland en exporteert naar zo’n twintig landen. De brouwerij combineert historische recepturen met moderne innovatie en duurzame ambities.

Bron: Out.of.Home Shops