NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL – Renaldo en Cynthia de Vries openden op 25 november een tweede Verhage in Nieuwerkerk aan den IJssel. De eerste heeft het stel al bijna elf jaar, maar die vestiging bleek al snel uit zijn voegen te barsten.
Eigenlijk heeft Renaldo de Vries niet veel anders gedaan dan werken bij Verhage. In een ver verleden werkte hij als vakkenvuller in een supermarkt, maar op zijn vijftiende had hij al een bijbaan bij de Verhage-vestiging in Gouda, waar zijn moeder werkzaam was. “Qua studie heb ik bij SVO niveau 2 en 3 behaald. Ik wilde eigenlijk ook nog niveau 4 doen, maar toen kreeg ik samen met mijn vrouw Cynthia een kindje. Zodra het weer wat rustiger zou worden, wilde ik niveau 4 alsnog volgen, maar toen kwam Verhage al met een locatie op ons pad. Die ben ik toen samen met mijn vrouw gaan runnen”, licht De Vries toe.
Groei
Het echtpaar heeft inmiddels bijna elf jaar de Verhage-vestiging in winkelcentrum Dorrestein in Nieuwerkerk aan den IJssel. “In 2015 zijn we daar begonnen. Het was een bestaande plek die we volledig hebben overgenomen, inclusief het personeel: in totaal zeven medewerkers. In de jaren daarna groeide het team gestaag door tot 25 mensen. Die groei zorgde er al snel voor dat de zaak uit zijn voegen barstte. We konden de omzet niet meer kwijt en hebben de directie laten weten dat er iets moest gebeuren, omdat de capaciteit van de winkel het simpelweg niet meer aankon”, vertelt de ondernemer.
Lang proces
Die situatie leidde uiteindelijk tot de opening van een tweede Verhage in Nieuwerkerk aan den IJssel, bij winkelcentrum Reigerhof. Het proces dat daaraan voorafging, was lang. “Het bestemmingsplan moest gewijzigd worden om een horecavergunning te krijgen. We zijn zelf benaderd door de verhuurder van het winkelcentrum, die ons er graag bij wilde hebben, maar vervolgens moet je schakelen met de gemeente en dat heeft lang geduurd”, aldus De Vries. In totaal nam dit twee jaar in beslag. Een half jaar geleden was alles rond en op 18 augustus kreeg het stel de sleutel.
Gunfactor
Wat betreft de verbouwing moest er heel veel worden aangepakt. “Alles was eruit gesloopt, dus we moesten het van top tot teen opbouwen”, vertelt De Vries. Op 25 november openden de deuren. “De avond voor de officiële opening hielden we een receptie voor genodigden. Op de openingsdag zelf hebben we niet veel georganiseerd. Wij denken dat er niet veel voor nodig is om het vol te krijgen. We wonen zelf in het dorp, we ondernemen hier al elf jaar, dus veel mensen kennen ons en zijn nieuwsgierig. Ze kijken al weken door de gaatjes om te kijken hoe het eruitziet”, zegt De Vries.
Het assortiment van de oude en de nieuwe vestiging verschilt wel iets van elkaar. In de oude locatie is vooral het basisassortiment aanwezig. “We hadden daar niet de capaciteit om alles te doen wat we hier kunnen. In de nieuwe zaak hebben we bijvoorbeeld schepijs, een gebaksvitrine en alcohol. Eigenlijk hebben we hier het volledige assortiment. Alles wat mogelijk is, bieden we”, aldus De Vries.
Artikel gaat verder onder de foto ↓
Verdeling
Hemelsbreed liggen de vestigingen slechts een kilometer uit elkaar. De Vries zal zijn tijd moeten verdelen, al kan hij dus makkelijk heen en weer. “We hebben een goede locatiemanager voor de oude vestiging. Zij werkt al zeven jaar bij ons. Het grootste deel van het team daar blijft intact. Een aantal medewerkers gaat wel met ons mee, omdat we hier wat ervaring op de vloer willen. Het is de bedoeling dat mijn vrouw en ik in het begin beiden op de werkvloer staan, maar als alles straks gesetteld is, ga ik er wat meer boven hangen om beide locaties te managen”, aldus de ondernemer.
Bezorgen
De eerste Verhage in Nieuwerkerk aan den IJssel blijft voorlopig hetzelfde. “Die winkel hebben we kort voor corona volledig verbouwd. Corona begon en we hadden net al ons geld geïnvesteerd. Dat was spannend, maar het is allemaal goed gekomen. We hebben op die plek nooit problemen gehad, het is er altijd erg druk geweest. We konden daar echter niet bezorgen, omdat de capaciteit er niet was. We hopen dat nu de tweede locatie open is, de omzet daar iets afneemt en hierheen verschuift. Dan krijgen we misschien de ruimte om vanuit de oude locatie te gaan bezorgen, zodat dat niet vanuit deze nieuwe Verhage hoeft. We willen hier vooral de focus leggen op het restaurant, maar afhalen is wel mogelijk”, legt de ondernemer uit.
Meedenken
Wat vindt De Vries zo leuk aan ondernemen bij Verhage? “Ik zit zelf sinds twee jaar in de franchiseraad. Daardoor zit je dichter op het vuur en zie je waar de formule mee bezig is, de ontwikkelingen en dergelijke. Dat vind ik erg leuk. Onze band met het hoofdkantoor is heel goed. We hebben veel contact met elkaar. Dat merkte ik ook tijdens de verbouwing. Iedereen denkt en werkt mee. Niks is te gek; ze ontzorgen je echt. Ik had er niet aan moeten denken om zo’n project helemaal alleen te doen. De ervaring en inzichten die zij hebben, zijn heel waardevol. Er zit ook een heel marketingteam op het hoofdkantoor dat zich constant bezighoudt met hoe het beter kan. Ik denk dat dat de reden is waarom gasten regelmatig worden verrast”, vertelt De Vries.
Tot slot heeft de ondernemer nog een tip voor mensen die een tweede zaak willen beginnen. “Naast de capaciteit was de grootste reden voor een tweede locatie onze eigen ontwikkeling en die van het personeel. Ik hoor regelmatig dat mensen in de branche moeite hebben met het vinden van goed personeel. Maar op een gegeven moment zijn mensen klaar met ontwikkelen. Dat zie ik bij de managers die bij ons rondlopen: er is nu weinig uitdaging voor hen. Als je een tweede zaak wilt openen, zorg dan dat je een vaste kern hebt; een team dat het avontuur met je wil aangaan. Je kunt het niet met zijn tweeën. En natuurlijk moet de eerste plek op orde zijn voordat je aan een tweede begint”, aldus De Vries.
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.