BLESKENSGRAAF – Restaurant Bij de Burgemeester in Bleskensgraaf is het eerste restaurant dat het certificaat “Anosmieproof” heeft ontvangen. Het nieuwe keurmerk van Reuksmaakstoornis.nl geeft aan dat er wordt gezorgd voor een volwaardige eetbeleving voor mensen met een reuk- en/of smaakstoornis.
Reuksmaakstoornis.nl is de patiëntenvereniging voor mensen met een reuk- en/of smaakstoornis. Volgens de vereniging is het certificaat hard nodig omdat een groot deel van deze doelgroep in de horeca nog onvoldoende wordt herkend en bediend. “Voor veel mensen is uit eten gaan iets om naar uit te kijken", zegt Saskia van Groesen, bestuurslid van Reuksmaakstoornis.nl. “Maar wie weinig of niets ruikt of proeft, mist vaak een groot deel van het plezier in eten en drinken. Terwijl samen eten zoveel betekent: genieten, verbinden, meedoen. Met dit certificaat laten we zien waar mensen met een reuk- of smaakstoornis wél een fijne ervaring kunnen hebben, en hopen we de horeca te stimuleren om hier meer aandacht voor te hebben.”
Zintuigen prikkelen
Voor chef-kok Michael van ’t Hoff is het belangrijk dat alle zintuigen meedoen tijdens een maaltijd. Zowel structuur, temperatuur, kleur, presentatie en zelfs geluid spelen een belangrijke rol volgens de chef-kok. “Je moet de andere zintuigen prikkelen", zegt Michael. “Krokant, zacht, warm, koud. Als die balans klopt, kun je ook zonder reuk of smaak volop genieten. Het moet er goed uitzien, prettig aanvoelen en je moet je welkom en gehoord voelen.”
Dat begint al als bij de reservering is aangegeven dat een van de gasten een reuk- en/of smaakstoornis heeft. Van ’t Hoff komt dan altijd even langs bij de tafel. “Ik vraag wat iemand lekker vindt en waar diegene zin in heeft. Daarna kijk ik wat ik kan doen", vertelt hij. “We kunnen gerechten aanpassen, maar de tafelgenoot zonder reuk- of smaakstoornis krijgt hetzelfde gerecht. Dat is belangrijk: je moet je niet anders of beperkt voelen, je eet samen. Soms zie je tranen aan tafel”, vertelt hij. “Omdat mensen zich eindelijk gehoord voelen. Dat raakt me. Iedereen moet kunnen genieten van eten, ook met minder of geen reuk of smaak.”
Erkenning
Het certificaat werd op 6 december 2025 uitgereikt aan Michael, in aanwezigheid van een deel van het keukenteam en bestuursleden van Reuksmaakstoornis.nl. Voor Michael is de erkenning bijzonder: “Je kunt overal een diploma of certificaat voor krijgen, maar dit voelt als een kroon op het werk waar ik al jaren mee bezig ben. Voor mij en mijn team is dit een groot compliment.”
Bron: Out.of.Home Shops