GOUDA – Belvedère Gouda staat bekend om zijn uitgebreide winterterras. Bij dit restaurant gebruiken ze verwarmde stoelen en banken naast verwarming in de parasols. Verder zijn de parasols uitgerust met op maat gemaakte regengoten. Aan decoratie ontbreekt het ook niet.
Luuk Sluyter is eigenaar van restaurant Belvedère Gouda. “Ik heb in het verleden de hotelschool gedaan in Scheveningen. Tijdens die opleiding heb ik onder andere een half jaar stage gelopen in Monaco en na mijn opleiding nog anderhalf jaar in Mexico. Daar heb ik een kleinschalig boetiekhotel gerund. Toen ik in 2013 terugkwam in Nederland, ben ik bedrijfsleider bij Belvedère geworden. De zaak was toentertijd nog van mijn ouders. Zij hebben Belvedère van 2004 tot 2014 gerund. Ik heb het daarna overgenomen van hen.” Dit was het startsein voor Sluyter om te kijken op welk gebied hij het restaurant nog verder kon ontwikkelen. “Zodoende heb ik enorm veel geïnvesteerd in het terras. In vergelijking met vroeger is dat echt een wereld van verschil. We hebben meer stoelen buiten dan binnen. We proberen het buiten zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat je meer stoelen gevuld krijgt. En als het er buiten aantrekkelijk uitziet, gaan er eveneens meer mensen binnen zitten. Dat is echt een wisselwerking”, aldus Sluyter.
Stormachtige dag
Halverwege september was er een stormachtige dag. Veel restaurants sloten hun buitenruimte. “Wij hadden als enige in de hele binnenstad van Gouda die dag ons terras laten staan. Wij hebben wel het geluk dat we in de hoek achter Albert Heijn een beetje verstopt zitten en dus minder last hebben van wind. Daarom hebben we de keuze gemaakt ons terras open te laten. Het waaide af en toe hard, maar het zat de hele dag vol. Ook liepen mensen er de hele tijd overheen om lekker binnen te gaan zitten. Het was een van onze beste maandagen ooit, ondanks het weer”, meent Sluyter.
Bij Belvedère is de buitenruimte het gedeelte waar de meeste omzet uitkomt. Het terras is (bijna) altijd open. “Wie wil, kan bij ons buiten zitten, maar het moet wel veilig blijven. Op die stormachtige dag bleven we dus open, maar er zijn situaties waarin het gewoon niet meer veilig is. Dat is altijd een belangrijke afweging. Een enkele keer hebben we alles naar binnen moeten halen. De parasols zitten in de grond verankerd met beton en een pin erin, dus ze kunnen niet zomaar opstijgen, maar het grootste gevaar is dat de doeken scheuren. Of dat er dingen omwaaien”, licht Sluyter toe.
Regengoten
Bij slecht weer bieden de parasols uitstekende bescherming dankzij speciaal ontworpen regengoten. “Het zijn echt unieke goten met ritssystemen, dus niet zomaar een paar klikkertjes. Ze worden volledig aan elkaar geritst, waardoor alles goed afsluit. Onze parasols zijn zelfs met die van de buren verbonden, zodat er geen regen tussen onze twee plekken naar beneden stort. Anders zou je daar weer een opening hebben. Als het flink waait, kan er aan de voorkant nog wat regen binnenkomen, maar over het algemeen is ons terras vrijwel helemaal regenvrij”, legt Sluyter uit. “Ook al is het twaalf graden; het zit bij ons buiten altijd veel eerder vol dan binnen.”
Verwarming
Het winterterras is uitgerust met verschillende verwarmingssystemen, zoals die in de parasols. “Ik heb daarnaast flink geïnvesteerd in stoel- en bankverwarming. Wij waren een van de eersten in Gouda en omstreken die dat deden. Het is echter niet goedkoop: alle stoelen en banken worden opgemeten en dan worden er kussens op maat gemaakt”, vertelt Sluyter. Wanneer de verwarming wordt aangezet, verschilt per dag. “Vroeger deden we alles standaard om negen uur ’s ochtends aan, maar door de hoge energieprijzen kan dat niet meer. We gaan er nu bewuster mee om, zowel om kosten te besparen als uit zorg voor het milieu. Een straler van de elektrische verwarming in de parasols is 1400 watt, terwijl één kussen maar 35 watt is. Voor één straler kun je bijna veertig stoelverwarmingskussens neerleggen. Dat scheelt heel veel, maar je vraagt natuurlijk wel aan de gasten als ze gaan zitten of ze de heater aan of uit willen. Sowieso hebben we er vaak een paar aanstaan, omdat de oranje gloeilampen sfeer geven”, aldus de eigenaar van Belvedère.
Op de verwarmde kussens staat Belvedère in het goud geborduurd. “Dat is echt een accessoire-item. We hebben daarnaast allemaal leuke kleedjes van Smit en Dorlas. Die leggen we in de wintermaanden neer. We spelen eveneens met de plantenbakken. We werken samen met Upperbloom. Zij verzorgen een paar keer per jaar plantwissels. Zo zorg je dat je meegaat met de seizoenen. In de zomer heb je veel meer kleur en met de kerst kan je bijvoorbeeld kleine kerstboompjes in de middelste bakken zetten. Op die manier blijf je bezig met het terras aantrekkelijk houden. Dat is ook nodig, want als je dat verwaarloost, merk je meteen dat de bezoekersaantallen teruglopen, zowel binnen als buiten”, zegt Sluyter.
Pionier
De ondernemer wil zichzelf niet op de borst kloppen, maar als het gaat over concurrentie is Belvedère altijd een beetje een pionier geweest op het gebied van winterterrassen. “We hebben al vaker de media gehaald, specifiek om die reden. Over het algemeen zijn we vaak de eersten met bepaalde dingen. Bijvoorbeeld met de bank- en stoelverwarming, maar daarnaast hebben we in onze parasols allemaal leuke bolletjes hangen, een soort sfeerverlichting. We hebben zes parasols en in elk ervan hangen vier van die leuke woonkamerlampjes. Die moeten er wel elke avond uit, maar we hangen ze de volgende dag natuurlijk weer op. Nu twee jaar later hebben negen van de tien restaurants hier in de omgeving het. Soms denk je wel: ze hebben het nageaapt, maar uiteindelijk is het logisch. Ik had het zelf ook gedaan, dus als je er iets langer over nadenkt, is het een compliment.”
Winter eten en drinken
Er is geen aparte menukaart voor het winterterras, al wisselt de kaart wel een paar keer per jaar. “In principe kunnen gasten buiten hetzelfde eten en drinken als binnen,” zegt de eigenaar van Belvedère. “In de winter neigen we wat vaker naar gerechten als stoofpotjes of aardappelpuree in plaats van gebakken aardappels. Ook zie je dan eerder groenten zoals rode kool, die passen bij het seizoen. Daarnaast is het wildseizoen een belangrijk moment, dus dan komen er soms gerechten op de kaart met fazant, hazenpeper, hert of wildzwijn. Dat soort specialiteiten doen we dan wat vaker.” Tijdens de winter verkoopt Sluyter qua dranken vooral koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein.
Tips
Tot slot geeft Sluyter drie tips voor andere ondernemers om te profiteren van een goed winterterras. “Een les die ik vroeger van mijn vader heb geleerd: hoe moeilijk de tijden voor de horeca ook zijn, blijf investeren. Dat is een van de belangrijkste adviezen die ik wil geven. Sommige zaken investeren niet, die denken dat het wel weer goed komt. Of ze doen het een beetje houtje-touwtje, maar dat werkt niet. De investering voor de verwarmde kussens en banken kostte bijna twintigduizend euro. Dat is serieus geld, maar uiteindelijk hebben we binnen een jaar alleen dat geld terugverdiend, omdat het zoveel meer oplevert. Je moet verder kijken dan alleen het investeringsbedrag, hoe lastig dat ook is. Ik kan niet in iedereens portemonnee kijken, maar blijf geld steken in je buitenruimte; om het aantrekkelijk te houden, om het comfortabel te houden en om nieuwe gasten te trekken en je huidige publiek langer te laten blijven zitten. Als het koud is, drinken ze misschien snel een bakje en dan gaan ze weer weg, maar als je het comfortabel maakt, blijven ze langer zitten. Wat eveneens nieuwe mensen aantrekt. Dat is het sneeuwbaleffect.”
Aan investeren zit eveneens innoveren verbonden. “Kijk wat er in de markt gebeurt. Alles ontwikkelt zich heel snel. Als je al tien jaar dezelfde verwarmingen hebt hangen, moet je misschien toch eens naar nieuwe kijken. Er zijn inmiddels veel betere, efficiëntere en mooiere verwarmingen verkrijgbaar. Een tweede tip: zorg dat je personeel actief op je terras aanwezig is. Als er een leuke dame of heer buitenstaat die voorbijgangers aanspreekt, dan levert dat denk ik een hoop extra klandizie op. De aanwezigheid van personeel bij de zitplaatsen buiten is echt belangrijk. De laatste tip: zorg dat alles er netjes en verzorgd uitziet. Zorg dat alle asbakjes altijd schoon zijn en veeg de vloer of de grond van de buitenruimte meerdere keren per dag. Veel zaken doen dit alleen in de ochtend voordat ze opengaan of in de avond na sluiting, maar dan zie je toch dingen zoals koekjeswikkels op de grond liggen. Knip daarnaast je planten af en toe netjes bij, zodat de dode bladeren eruit zijn. En als je kussens vies zijn, was ze dan een keer. Hou het echt netjes en verzorgd”, sluit Sluyter af.
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.