MIJDRECHT – Erik en Henriet Dijkstra zijn de eigenaren van restaurant Jettiez in Mijdrecht. Erik is vooral op de voorgrond bezig met het restaurant. Hij pakt elke kans aan om goed te blijven draaien. Zo doet hij catering in de ochtenden en heeft hij een Biefstukkendag en een ‘Mix-Grill’-dag bedacht, waardoor het nu zelfs op een dinsdagavond bomvol zit. Zijn vrouw regelt alles achter de schermen.
Erik Dijkstra runt inmiddels tien jaar de onderneming Jettiez. Deze stap volgde nadat hij zo’n beetje alle facetten van de horeca had doorlopen. Zijn carrière begon met het volgen van een opleiding bij het Amstel Hotel, waar hij vervolgens acht jaar werkte. De laatste jaren voor de opening van zijn restaurant was hij operationeel manager bij een wellnesscentrum. “Toen dacht ik: het is wel leuk om nu eens mijn eigen zaak te beginnen. Ik werkte sowieso al ontzettend veel uren, dus het leek me beter om dat dan voor mezelf te doen. Ik woonde inmiddels in Vinkeveen en ben bij verschillende locaties in de omgeving gaan kijken. Deze locatie trok mij aan vanwege de huiskamersfeer. Hiervoor zat er ook een restaurant, maar ik heb er natuurlijk wel mijn eigen draai aangegeven”, vertelt Dijkstra.
Artikel gaat verder onder de foto ↓
Betaalbare prijs
De naam Jettiez is grotendeels afgeleid van de naam van zijn vrouw. “Zij heet Henriet, maar ik noem haar Jet”, licht Dijkstra toe. “Verder hebben we nog wat letters van mijn naam eraan vastgeplakt en de eerste letter van haar achternaam, namelijk de z. Er was al een Jetties in Haarlem, dus met een s aan het eind. We hebben even contact gezocht met hen en gevraagd of ze het vervelend vonden als wij de naam Jettiez zouden gebruiken. Dat vonden ze niet erg, dus zodoende is dit het geworden.” Het concept van het restaurant draait om het verrassen van de gasten en het overtreffen van hun verwachtingen, maar eveneens een goed product leveren tegen een betaalbare prijs.
Actie-avonden
Dijkstra licht over dat laatste toe: “Zo zijn we ooit begonnen, maar dat wordt steeds lastiger. Alle prijzen zijn sky high . Om daartegenop te walsen en om alsnog het restaurant vol te krijgen op doordeweekse dagen, hebben wij speciale acties. Op dinsdag is het Biefstukkendag en op woensdag ‘Mix-Grill’dag. Je kan op die dagen met de handen over elkaar gaan zitten of je kan iets leuks verzinnen. Dat heb ik gedaan. De Biefstukkendag hebben we eigenlijk al sinds het begin en de ‘Mix-Grill’-dag sinds een jaar. Op dinsdagavond krijg je voor 17 euro biefstuk met een saus naar keuze, salade en huisgemaakte friet. Hoewel dit nu duurder is dan tien jaar geleden, is het nog steeds relatief goedkoop. Ik heb ook van slager moeten wisselen, omdat ik dit anders niet meer kon realiseren. Die geeft mij een speciale prijs. De tweede speciale avond is op woensdag en dan krijg je voor 24,50 euro per persoon een assortiment van vis en vlees met huisgemaakte friet en cocktail- en knoflooksaus. Dat is te bestellen per twee personen”, vertelt de eigenaar van Jettiez. De actie-avonden doen het goed, want op dinsdag en woensdag zit de brasserie altijd vrijwel vol.
Dijkstra wil geen actierestaurant worden. “Op vrijdag, zaterdag en zondag draaien we gewoon hartstikke goed en op donderdag hebben we vaak mensen van bedrijven in de buurt die hier komen eten. Door middel van die speciale avonden wil je mensen jouw zaak laten zien en omzet genereren op de rustige dagen”, legt hij uit. Is dat een tip voor andere ondernemers? De eigenaar zegt daarop dat hij niet voor andere horecamensen kan spreken. “Iedereen heeft zijn eigen zaak en doet zijn eigen ding. Ik kan niet iets zeggen wat zowel hier werkt als in Amsterdam. Het belangrijkste is: wees jezelf, open-minded, positief, hoe moeilijk dat soms ook is. Veel zaken moeten de coronaperiode nog inhalen. Dat hoort erbij. Niet klagen, maar dragen, en ga door tot zover het kan”, zegt Dijkstra berustend.
Artikel gaat verder onder de foto ↓
Geven en nemen
Langzaam maar zeker word je een beetje familie van elkaar, stelt de ondernemer als hij spreekt over zijn gasten. “Het is niet alleen maar nemen, het is ook geven. Sommige ouderen kunnen hier niet meer zelf naartoe komen, die haal ik dan op en breng ik na afloop weer thuis. Op die manier kunnen ze er toch even uit en je ziet dat ze terugkomen. Als ik in Amsterdam zou zitten, is dat weer totaal anders. Een dorp verschilt in dat opzicht heel veel van een stad”, aldus Dijkstra. Hij merkt dat mensen in de buurt het goed voorhebben met hem en zijn vrouw. “We hebben het natuurlijk heel moeilijk gehad met de corona, net zoals iedereen, maar we hebben het toch overleefd, want mensen gunnen het je. Aan de andere kant deden wij er ook alles aan om de ervaring zo fijn mogelijk te maken. We deden het eten niet in bakjes, maar op borden, zodat mensen toch het gevoel hadden dat ze uiteten waren.”
Extra verdiensten
Naast de speciale dagen doet Dijkstra nog meer om het hoofd boven water te houden. “Ik heb een samenwerking met een uitvaartcentrum. Zij hebben verschillende locaties in de omgeving en daar verzorgen wij de catering voor. Dat doe ik in de ochtenden. Vanmorgen heb ik bijvoorbeeld tweehonderd broodjes gemaakt voor een van de vestigingen, voor een andere locatie maakte ik koekjes en voor nog weer een andere cakes. Daar ben ik dan ‘s ochtends druk mee en in de middag gaat het restaurant gewoon open. Zo werk ik best wel heel veel uren en dat gaat elke dag zo. De weekenden zijn echter wel wat rustiger bij de uitvaart”, vertelt de ondernemer. Daarnaast doet hij nog meer catering buiten de deur. “Ik zeg eigenlijk heel weinig nee.” Hij sluit af: “Uiteindelijk kunnen we dit allemaal doen, omdat we een goed op elkaar ingespeeld team hebben met veel passie en betrokkenheid. Daar zijn we heel dankbaar voor.”
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.