Horeca

Biologische cafetaria wil vleugels uitslaan

AMSTERDAM - Het eerste biologische cafetaria Natuurlijk Smullen in Amsterdam wil haar vleugels uitslaan binnen de hoofdstad én op festivals. Daarnaast pleit eigenaar Helen Geul voor een biologisch out of home keurmerk.

Remco van der Meij |

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezoekt vandaag het bedrijf in het kader van de tour Duurzaam Voedsel. Eigenaar Helen Geul hoopt dat het bezoek een stimulans is voor de biologische sector. Tegenover Out.of.Home. Shops verklaart de onderneemster in gesprek te zijn over een tweede locatie voor haar concept in de hoofdstad. Ook is Geul in bespreking met evenementenorganisatie en dancepromotor ID&T over deelname aan verschillende festivals met een mobiele Natuurlijk Smullen-stand. “Hier kan ik over zeggen dat we op Mysteryland op een ludieke manier het accent op biologische patat willen gaan leggen. Misschien wel met aardappelschillende oma’s die zich in het zweet werken om onze authentieke handgemaakte patat te verwerken.” Natuurlijk Smullen heeft inmiddels ook haar Amsterdamse huisstijl aangepast en plaatste een afgiftebudget. Geul: “Geweldig dat er veel aandacht is voor bio, maar ik zie één groot risico: rotzooi in de markt. Daarom pleit ik voor een keurmerk voor biologisch eten buiten de deur. Ik ga het daar met de minister over hebben.”

Tussensegment
De cafetaria staat te boek als Nederlands eerste die uitsluitend biologische producten verkoopt, inclusief een aantal vegetarische snacks. Verburg koos deze locatie als startpunt van de tour Duurzaam Voedsel omdat ze ter plekke haar plannen ten aanzien van vleesvervangers wil voorstellen. De LNV frontvrouw presenteert verschillende voorbeeldprojecten van het zogeheten ‘tussensegment’, producten tussen gangbaar en biologisch in. De tour voert van Amsterdam naar Den Haag. Samen met pers en andere relaties wil Verburg met eigen ogen zien wat er sinds het uitbrengen van de nota Duurzaam Voedsel in juni 2009 in de praktijk gebeurd is.

Gehaktbal
In de cafetaria vindt verder een smaaktest plaats met ondermeer de gehaktbal van vleesbedrijf VION, die voor 20 procent uit plantaardige vezels bestaat, maar voor 100 procent naar vlees smaakt. De vezels zijn gefabriceerd door Meatless bv, die in het verleden voor onderzoek geld van LNV heeft gekregen.

Bron:

natuurlijk_smullen.jpg