Horeca

Ruim helft snackbars frituurt verantwoord

RIJSWIJK - Op dit moment frituurt ruim de helft van de snackbars en fastfoodketens in ons land volgens de richtlijnen Verantwoord Frituren. Smaak, geur en prijs zijn voor ondernemers de belangrijkste redenen om niet over te stappen.

Redactie |

Dit blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Halverwege vorig jaar gebruikte 53 procent van de cafetaria-ondernemers in ons land vloeibaar frituurvet. Als ook de fastfoodformules meegeteld worden, ligt het aantal gebruikers van vloeibaar op zo’n 56 procent. Gecompenseerd voor het aantal ondernemers die in 2008 teruggestapt zijn naar het goedkopere vaste vet, is er sprake van een lichte groei ten opzichte van een jaar daarvoor.

Vloeibaar vet
Uit onderzoek van het productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) blijkt dat 76 procent van het aantal liters frituurvet bestaat uit vloeibare vetten. Dit percentage lag in 2007 nog op 70 procent. Hoewel het grootste deel van het volume dus al in vloeibaar frituurvet afgezet wordt, zouden nog veel meer - met name de individuele - cafetariaondernemers de overstap naar vloeibaar frituurvet kunnen maken. Smaak, geur en prijs zijn voor ondernemers de belangrijkste redenen om niet over te stappen naar het gebruik van vloeibaar frituurvet, zo blijkt uit onderzoek dat bureau Tomorrow heeft uitgevoerd in opdracht van de campagne. Maar veel consumenten zijn juist positief over de geur en smaak van vloeibaar frituurvet en de prijs kan geen issue zijn als het om de gezondheid gaat van je klant, meent het Productschap MVO.`

Bron: