Amac-eigenaar Ed Bindels opent in oktober horecaplein met elf keukens bij Utrecht Leidsche Rijn

'Selfservice of bediend worden, alles is mogelijk'

UTRECHT - Een enkele Amac-winkel van ondernemer Ed Bindels groeide uit tot 50 vestigingen verspreid door het hele land. Maar het blijft nu niet alleen bij het verkopen van Apple-producten: in oktober opent hij Liemès, een mix tussen restaurant en foodhall.

“Er was nog een mooie ruimte vrij naast de meest succesvolle winkel van Amac, in winkelcentrum The Wall bij Utrecht Leidsche Rijn. In plaats van een kleine horecazaak te openen hebben we het opgeschaald naar wat Liemès nu is”, vertelt Bindels trots.

Liemès, de fonetische uitspraak voor grens in het Latijn, wordt een combinatie tussen een foodhall en restaurant. “Gasten kunnen zelf kiezen waar ze gaan zitten. Bijvoorbeeld midden tussen de keukens waar selfservice geldt en gasten langs de keukens kunnen lopen. Of ze gaan in het restaurantgedeelte met bediening zitten, waar zij de QR-code van de tafel kunnen scannen om zo gerechten te bestellen”, legt Bindels uit.

Wereldse menukaart
Keuze zal er voor gasten volop zijn. In de horecagelegenheid nemen elf verschillende wereldkeukens plaats. “We hebben inmiddels een shortlist en enorm uiteenlopende keukens. Ik heb gemerkt dat waar je ook bent, in Vietnam, Mexico, Spanje, Marokko of Italië, overal is fantastisch eten te vinden. Ik hoop dat ik zulke kwaliteit en diversiteit vanaf oktober ook aan mijn gasten kan bieden”, aldus Bindels. “Met de menukaart kunnen zij de hele wereld rond.”

Bovendien zijn gasten ook de hele dag welkom, want de zaak opent al vanaf 8 uur ’s morgens. Volgens Bindels is het op die manier mogelijk om een brede doelgroep aan te spreken. “Mijn verwachting is dat niet alle keukens ’s morgens vroeg al open zullen zijn, omdat ze zich niet lenen voor ontbijt. Maar gezien de locatie naast de A2 is Liemès ook een ideale plek om met collega’s of klanten af te spreken als je dat niet op kantoor doet.”

Toch verwacht hij niet alleen zakelijke klanten. “We willen er niet alleen zijn voor een zakelijk diner met mooie wijnen. Op termijn zullen in Leidsche Rijn 100.000 mensen wonen. Als we in de buurt rondkijken is hier nog een behoorlijk gebrek aan nietfastfoodketens. Wij willen zo laagdrempelig zijn dat families op de fiets naar ons toe komen om een hapje te eten.”

Door de brede doelgroep vindt Bindels het geen gewaagd avontuur om in coronatijd te moeten openen. “We zijn natuurlijk lang voordat COVID-19 om de hoek kwam kijken al begonnen met plannen maken. Maar eigenlijk hadden we alles vanaf dag één al coronaproof. Er zijn weinig horecalocaties die ook 1.500 vierkante meter aan oppervlakte hebben en we beschikken over een fantastisch ventilatiesysteem met allerlei filtering erin.”

Groepsdiners
Toch geeft de ondernemer toe dat de coronacrisis wel enigszins invloed zal hebben op de openingsperiode. “We gaan ervan uit dat de beginperiode niet zo druk zal worden als je misschien onder normale omstandigheden zou hebben, maar we zijn er echt klaar voor.”


Bindels ziet al helemaal voor zich hoe de komende tijd zou moeten verlopen: “Mij lijkt het mooi als er veel gasten komen uit allerlei verschillende hoeken. Het is ook een plaats die zich erg leent voor diverse toepassingen. Er zijn bijvoorbeeld vergaderruimtes die ook gebruikt kunnen worden voor groepsdiners.” Zijn visie heeft hij duidelijk voor ogen. “Ik hoop dat het een smeltkroes wordt voor jonge chefs, met gerechten van hoge kwaliteit. Dat het niet de zoveelste eetgelegenheid is waar je toevallig elf keukens hebt. Maar een restaurant dat zich onderscheidt door bijzonder eten, zonder dat het per definitie erg duur hoeft te zijn.”

Spannend
Bindels opende in 2005 in Utrecht de eerste Amac-winkel. Daarvan zijn er inmiddels vijftig door het hele land te vinden. Maar of dat ook voor het restaurantconcept Liemès is weggelegd is Bindels duidelijk: “Ik heb bij Amac nóóit gedacht over het openen van meer winkels. En nu bij Liemès ook niet. We hebben ons nog niet bewezen en moeten nog een hoop doen. Dat is al spannend genoeg, en dat was het met de eerste Amac ook, durf ik wel te zeggen.”

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.