Frans van Rooij - initiatiefnemer NHN Nieuwe Horeca Nederland.jpg

Horeca

ProFri: ‘SUP-bijdrage is geen extra winst voor cafetaria’s’

VELDHOVEN – Vakvereniging ProFri is het niet eens met het beeld dat van cafetaria’s wordt geschetst als het gaat om de verplichte bijdrage op Single Use Plastics (SUP). Zowel in de media als door organisaties als Mission Reuse wordt verkondigd dat ondernemers de bijdrage als ‘extra winst in eigen zak steken'.

Redactie |

Frans van Rooij, directeur van de vakvereniging voor professionele frituurders ProFri, spreekt deze beweringen tegen. “Van extra winst is geen sprake”, zegt van Rooij. “Afgezien van de vele snackbars die overstapten op milieuvriendelijker alternatieven, zijn er velen die de totaalprijs ongewijzigd hebben gelaten, maar nu wel plastic verpakkingen apart op de bon vermelden. Dat moet trouwens ook. Van extra winst is dan dus geen sprake. De bijdrage die ze nu vragen compenseert nauwelijks de gestegen kosten van de verpakkingen die menig ondernemer nog helemaal niet in de prijzen had doorberekend. Bovendien is de toeslag gematigd. Vijftig cent wordt vrijwel nergens gerekend, vijf cent kom je veel vaker tegen”, aldus van Rooij.

Prijsverhogingen in de branche hebben een andere reden volgens Van Rooij. “De nasleep van corona, gestegen inkoopkosten, forse huurverhogingen die worden doorgevoerd, personeelslasten die tientallen procenten stegen, en niet te vergeten de energiekosten. Dat tikt allemaal door. Volgens recent onderzoek van accountants wankelt 15 procent van de horeca in ons land. Dat is natuurlijk niet voor niks.”

Bron: Out.of.Home Shops