Wekken.jpg

Achtergrond

Strijden tegen voedselverspilling gaat beter als je samenwerkt

UTRECHT - Voedselverspilling tegengaan gaat beter wanneer je in de keten samenwerkt. Dat is de uitkomst van een pilot die Deloitte, Vermaat, Orbisk en Too Good To Go zijn aangegaan in een ‘In 100 Days to Zero Food Waste’-challenge. De resultaten en het playbook van de challenge zijn nu voor elk restaurant toegankelijk.

Erica van der Valk |

Het afgelopen jaar hebben Deloitte, Vermaat, Orbisk en Too Good To Go de handen ineengeslagen in de strijd tegen voedselverspilling. Samen stelden ze een veelvoud aan acties op die ervoor moeten zorgen dat een restaurant binnen 100 dagen geen verspilling meer heeft. De resultaten van de challenge tonen dat de reductie van voedselverspilling varieerde tussen de 48% en 95%. “Uiteindelijk is geen verspilling in een restaurant een utopie, maar door deze challenge hebben we met elkaar geleerd hoe we zo min mogelijk eten kunnen verspillen en is er een mooi resultaat geleverd”, zeggen de bedrijven.

Aangezien wereldwijd meer dan een derde van al het voedsel in de gehele voedselketen wordt verspild, is dit een wereldwijd probleem met grote economische, sociale en ecologische gevolgen. De vier samenwerkende partijen vinden dan ook dat voedselverspilling tegengaan een maatschappelijk doel is en daarom geen concurrentievoordeel hoeft op te leveren. Niet voor niets willen de Verenigde Naties (VN) de voedselverspilling in de wereld met 50% verminderen tegen 2030. Om deze doelstelling te behalen, is het van belang dat alle betrokken partijen in de voedselketen zich inzetten. Want door samen te werken kan iedereen het verschil maken.

Zelf de strijd aangaan?
Nu de pilot succesvol is afgerond, willen Deloitte, Vermaat, Orbisk en Too Good To Go zoveel mogelijk andere restaurants uitdagen dezelfde challenge aan te gaan. Daarom hebben ze het playbook van de ‘In 100 Days to Zero Food Waste’-challenge opengesteld. Het bevat onder andere communicatiematerialen, tips en tricks, recepten en deelname aan de online Share & Learn-sessies. Het doel voor 2024 is om 100 restaurants uit te dagen samen te strijden tegen voedselverspilling.

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.