HAARLEM – Ikea viert het veertigjarig bestaan van de Zweedse balletjes met de introductie van de falafelballetjes. Deze nieuwe plantaardige variant is een uitbreiding op het bestaande aanbod van balletjes in het woonwarenhuis.
Naast de echte gehaktballetjes zijn er ook al kip- en plantaardige balletjes. De falafelballetjes zijn gemaakt van kikkererwten, courgetten, ui en verschillende kruiden. In de restaurants van Ikea worden ze geserveerd met couscous, aioli en een schijfje citroen. Vanaf 1 oktober zijn ze te verkrijgen in alle vestigingen.
Populairste gerecht
De klassieke acht Zweedse balletjes met aardappelpuree zijn uitgegroeid tot de populairste maaltijd bij Ikea. In Nederland alleen werd in 2024 het gerecht in totaal al 828.000 keer besteld. In totaal werden van alle varianten meer dan drie miljoen gerechten verkocht. Daarvan is een kwart vegetarisch of plantaardig. In totaal worden er wereldwijd elk jaar 1,4 miljard Zweedse balletjes verkocht.
De introductie van de plantaardige falafelballetjes is om mensen positief te verrassen en te stimuleren vaker voor vleesvrije gerechten te kiezen. Het bedrijf ziet het als bekende en grote retailer als zijn verantwoordelijkheid om duurzame consumptie te bevorderen. Om dit kracht bij te zetten zijn de plantaardige opties altijd lager geprijsd dan de vleesvarianten.
Bron: Out.of.Home Shops