SCHEVENINGEN – Hele volksstammen komen naar het strand in de zomer, maar ook een strandwandeling in de winter met een dikke jas aan en kaplaarzen is enorm populair. En wat is er nou lekkerder dan na zo’n wandeling bij een gezellige strandtent op het terras een warm drankje te doen of een hapje te eten? Lennard Smit van Event, Sales & Marketing bij De Waterreus in Scheveningen laat Out.of.Home Shops weten hoe zij wintergasten aantrekken, entertainen en verwennen.
Wat doen jullie speciaal voor het aankomend winterseizoen?
“We hebben een klein winterdorpje buiten staan met chaletjes. Het geeft een kerstmarktachtig gevoel. De chaletjes worden gebruikt voor groepen die als winteractiviteit een workshop ijssculpturen maken volgen of meedoen met Expeditie Poolcirkel (diverse proeven waarbij het team moet overleven in de wereld van het poolgebied, red.). Sowieso versieren we De Waterreus helemaal in kerstsferen. We beginnen daarmee in de eerste week van november. De olijfbomen gaan weg en daarvoor komen de kerstbomen in de plaats. De kerstverlichting trekken we heel strak langs de muren en pilaren. En binnen ademt alles natuurlijk ook helemaal kerst.”
Artikel gaat verder onder de foto ↓
Hoe verleiden jullie passanten op het strand om binnen te komen?
“De workshops en activiteiten doen we in samenwerking met Flitz-Events en veel daarvan doen we op het terras. We hebben in principe het hele jaar door activiteiten, maar met de specifieke winteractiviteiten is het een stuk drukker. Bij het ijssculpturen maken, komen er grote blokken ijs op tafel. Dan gaan mensen in groepjes van drie iets maken. Verder zijn we per 1 november een stempellocatie voor de 11strandentocht van de Nederlandse Hartstichting. We doen elk jaar mee en dan passeren hier 1.200 mensen.”
Op welke manier maak je jullie winterterras aantrekkelijk?
“Als het lekker weer is, gooi je het terras natuurlijk altijd open. Bij elke zonnestraal gaan de kussens naar buiten en kunnen mensen daar zitten. En dat zijn zeker zeshonderd kussens, dus daar ben je wel even mee bezig. Bij een regenbui gaan alle kussens naar binnen en als het weer droog is, kunnen ze opnieuw naar buiten. Best een werk, hoor! Verder hebben we twee serres en elk heeft plaats voor zeventig of tachtig personen. Deze serres hebben kleine haardjes bij de lounge en een hele grote in het midden. Bovendien hebben we heaters, dus vaak doen we het dak open van die ruimtes. Dan zit je wel buiten, maar met een vuurtje. We hebben aan de voorkant glazen wanden staan, zodat je op zee uitkijkt, maar uit de wind zit. We maken dus van de serres een terras: lekker uit de wind, het dak open, een zonnetje – als het schijnt – en een warm vuurtje erbij. Mocht iemand het toch fris hebben: er staan twee grote manden met dekentjes erin.
Mijn ervaring is dat mensen bij een strandtent liever buiten zitten dan binnen, als ze de keuze krijgen. Wij vinden het zelf soms iets minder als het regent en de mensen besluiten toch buiten te gaan zitten, maar ach, dat hoort erbij.”
Artikel gaat verder onder de foto ↓
Passen jullie je menu ook aan het seizoen aan?
“We willen ons altijd als visrestaurant profileren. Elke ochtend wordt hier om half zeven verse vis gebracht. Het hele jaar door. Maar in de winter hebben we glühwein natuurlijk, en de warme chocolademelk komt weer tevoorschijn. We zijn 365 dagen per jaar geopend, dus we hebben voor de komende feestdagen wel een kerstbrunch van 09.00 tot 13.00 uur en in de avond zijn we open voor à la carte. Met oud en nieuw zijn we altijd open tot 23.30 uur, want daarna begint het Scheveningse vreugdevuur waar iedereen naar toegaat. En de volgende ochtend is er natuurlijk de traditionele Nieuwjaarsduik.”
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.