ZOETERMEER - Gisteren maakte de organisatie van de prestigieuze internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or bekend dat Team Bocuse d’Or Nederland officieel is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale in Frankrijk.
Nederland hoort bij de twintig Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen op zondag 15 en maandag 16 maart 2026 in het Parc Chanot in Marseille. Tijdens deze Europese finale strijden de teams om een plek voor de felbegeerde top tien, die zich kwalificeert voor de wereldfinale in Lyon in januari 2027 – het hoogst haalbare podium binnen de internationale gastronomie.
Grote prestatie
Er zijn slechts twintig startplekken beschikbaar voor de Europese finale. Dat Nederland zich opnieuw heeft weten te kwalificeren, is een grote prestatie, want elke editie melden zich meer landen aan. Opvallend is de afwezigheid van landen die zich de afgelopen edities sterk presenteerden, zoals Duitsland en Turkije.
François Geurds, president van Bocuse d’Or Nederland: “De organisatie kijkt bij de selectie niet alleen naar resultaten uit het verleden, maar ook naar de professionaliteit van het team, de wijze van communicatie, storytelling, recepturen en presentatie. We zijn er als bestuur trots op dat Nederland opnieuw deel uitmaakt van deze Europese top.”
Chef Jet Loos, die samen met haar commis Mats Blankestein Nederland vertegenwoordigt in Marseille, reageert enthousiast op de selectie: “Ik ben superblij, want nu kunnen we echt vol overgave gas geven richting Marseille. We zijn zeer gedreven en hebben er heel veel zin in!”
Vorige editie
Tijdens de vorige Europese editie van Bocuse d’Or Europa 2024 in Trondheim (Noorwegen) wist Team Nederland, onder leiding van chef Marco van der Wijngaard en commis Stijn de Jong, een sterke indruk achter te laten, ondanks dat Nederland toen geen plek in de top tien behaalde. Met de selectie voor Marseille 2026 krijgt Team Nederland een nieuwe kans om zich te meten met de absolute Europese top.
Deelnemende landen 2026 zijn:
België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Over Bocuse d'Or Nederland
Bocuse d’Or Nederland is opgericht om Nederlandse deelname aan de grootste gastronomische competitie ter wereld mogelijk te maken en te stimuleren. De stichting ondersteunt getalenteerde chefs en biedt een podium waar vakmanschap, innovatie en creativiteit samenkomen op internationaal topniveau. De officiële partners van Bocuse d’Or Nederland zijn: Bidfood, Gastvrij Rotterdam, Kia De Beer, VINVIN, Le Nouveau Chef, Hotel Okura Amsterdam, MASCOT WORKWEAR, BRITA, Koppert Cress, SVH, VanDrie Group, Sunset of Holland, Raspberry Craft, Spijker en Co, François Geurds Group, ’t Havenmantsje, Veltman Vis, ATL Seafood, BCBG Magazine.
Bron: Out.of.Home Shops