Het was een enerverende week, de laatste van april. Onze koning Willem-Alexander vierde zijn verjaardag en wij deden massaal mee. Het hele weekend hadden we prachtig weer. Dat betekende topomzetten voor de kroegen, bars en restaurants. En daar was de vaderlandse horeca wel weer aan toe.
Wat we ervan kunnen leren is dat we het ijzer moeten smeden als het heet is. Als horecaondernemer goed voorbereid zo’n weekend in. Voldoende voorraad inslaan, het passende personeelsrooster maken, de goede communicatie en… knallen en cashen!
Een paar dagen ervoor ontviel ons de koning van de Nederlandse culinaire wereld. In tegenstelling tot honderden op social media, was ik niet de beste vriend van Jonnie Boer. Sterker nog, ik kende hem niet eens persoonlijk. Maar wat deze man betekend heeft voor de vaderlandse gastronomie is enorm. Jarenlang op het hoogste niveau presteren, maakte hem met recht het boegbeeld van de witte brigade. Velen zullen hem missen en ik wens hen bij deze alle kracht en sterkte toe. Wat Jonnie Boer ons nalaat, is het geloof in en tot in de perfectie uitvoeren van vakmanschap en visie. Niet eenmalig pieken, maar elke dag weer, elk bord opnieuw!
En een paar dagen daarvoor stierf de koning van de katholieke wereld. Paus Franciscus stond bekend om zijn charisma en wilde als herder tussen zijn schapen staan. Een man die niets had met bezittingen of materiële zaken, maar volledig vanuit het ‘goede’ leefde. Wat mij intrigeerde was de perfecte organisatie rondom zijn begrafenis. Dat kunnen die Italianen wel. Wat een professionalisme straalde dat uit. En wat de paus betreft? Als niet-praktiserend katholiek kan ik me vinden in een van zijn belangrijkste citaten: “Vriendelijkheid is een vastberaden en volhardend voornemen om altijd het goede voor anderen te willen, zelfs voor onvriendelijke mensen.”
Dat valt tegenwoordig niet mee. Want naast deze drie ‘koningen’ lijkt het net of de huidige maatschappij bol staat van zichzelf benoemde koningen en koninkrijkjes!
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.