Lisa.jpg Lisa van der Linden is hoofdredacteur.

Commentaar: tweestrijd

Met de feestdagen in het vooruitzicht is voor vele horecaondernemers en hun koks het moment aangebroken om de menukaart eens kritisch onder de loep te nemen. Welke gerechten zijn nog geschikt voor de komende maanden, van welke nemen we (tijdelijk) afscheid en nog belangrijker: wat gaan we toevoegen aan de kaart?

Lisa van der Linden |

In de afgelopen jaren hebben we in de horecabranche de borrelplank flink zien veranderen. Met alleen bittergarnituur kom je er niet (meer). De vraag is alleen: wat moet er eind 2025 écht op de plank liggen? En moet dit aansluiten bij bepaalde trends of niet?
Wij vroegen onze volgers op LinkedIn waar een snack to the future aan moet voldoen: plantaardig, duurzaam, gezond óf vooral lekker. Ik ben niet heel verbaasd over de uitslag: een snack moet met name lekker zijn, gevolgd door gezond en duurzaam. Plantaardig? Dat heeft niet de voorkeur van onze volgers. Het is ook eigenlijk een tweestrijd waar een groot deel van de Nederlanders mee te maken heeft, zowel privé als zakelijk. Ga je voor iets gezonds of duurzaams, of kies je voor lekker. In sommige gevallen – en veel fabrikanten streven daar ook naar – is een combi van lekker en gezond of duurzaam zeker mogelijk. Al moet ik eerlijk toegeven dat je de plank ook flink kan misslaan, we zijn nu eenmaal Hollanders die gewend zijn aan bittergarnituur. Je moet wel echt ballen hebben, wil je gasten verleiden met iets anders. Gelukkig zijn er tal van ondernemers die de stap wagen en bijvoorbeeld gefrituurde bloemkool serveren tijdens het borrelmoment. Dat is dan ook een van de snacks to the future die in deze uitgave ter sprake komt. Ik ben er persoonlijk wel voor, mits het een combinatie is met de traditionele borrelplank. Niet per se een toekomstbestendige borrelplank misschien, maar wel een plank die qua snacks en gerechten in transitie is. Hoe kijk jij daar naar?

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.