L1002723 kopie.png Uitreiking van de We’re Smart Awards 2025 in Londen.

Nederlandse chefs gevierd tijdens de We’re Smart Awards 2025 in Londen

LONDEN - Het Amsterdamse restaurant Flore noteert met de derde plaats een toppositie in de wereldwijde ranglijst van beste groenterestaurants. Herberg onder de Linden uit Groningen wint de Nederlandse Discovery Award. Spectrum uit Amsterdam bevestigt zijn sterke stijging naar de top veertig als plantaardige pionier.

Redactie |

Dit werd bekendgemaakt tijdens de We’re Smart Awards 2025 in Londen, de jaarlijkse awards voor topchefs die groenten en fruit centraal stellen in hun keuken. Voor het tweede jaar op rij gaat de titel van Beste Groenterestaurant ter Wereld naar het Spaanse El Invernadero in Madrid. Ook werd de We’re Smart Green Guide 2025 gelanceerd en de nieuwe Lady Chef Of The Year bekendgemaakt.

Tekst gaat verder onder de foto ↓

Bas-van-Kranen.jpg Bas van Kranen stijgt met Flore van de vijfde naar de derde plaats in de wereldranglijst.

Nederland blinkt uit
Het Nederlandse blok in de Pure Plant gastronomie bewijst dat Nederland een belangrijke rol speelt in de pure plant gastronomy: Flore in Amsterdam, onder leiding van chef Bas van Kranen, stijgt van de vijfde naar de derde plaats en is daarmee het best genoteerde Nederlandse groenterestaurant.

Frank Fol, De Groentekok en oprichter van We're Smart World: "De metamorfose van Flore is opmerkelijk en chef Bas van Kranen heeft zijn ambitieuze visie volledig gerealiseerd. Het restaurant straalt een authenticiteit uit die zeldzaam is, en de toppositie in de wereldwijde top tien is een terechte beloning voor zijn consistente pure plant filosofie. Het 'Botanic Menu', met tachtig verschillende planten, toont aan dat Flore een van de meest verfijnde 100% plantaardige eetervaringen ter wereld biedt. Een ware ambassadeur van onze beweging!"

Tekst gaat verder onder de foto ↓

Herberg-onder-de-linden.jpg Chef Steven Klein Nijenhuis van Herberg onder de Linden krijgt de Nederlandse Discovery Award.

Gamechanger
De jury beloonde ook nieuw Nederlands talent: restaurant Herberg onder de Linden van Chef Steven Klein Nijenhuis werd bekroond met de Discovery Award, een onderscheiding voor inspirerende gamechangers die het We're Smart-credo ‘Denk groenten, denk fruit!’ belichamen.

Vijf Radijzen
Bovendien pakken drie Nederlandse restaurants - Vannu, Herberg onder de Linden en Mearkas - de felbegeerde vijf Radijzen-status, de hoogste erkenning in de gids, die restaurants beoordeelt met één tot vijf Radijzen. Een beoordeling, afhankelijk van hun creativiteit met groenten en fruit en het percentage plantaardige ingrediënten dat wordt gebruikt. Nederland telt in totaal twintig restaurants met vijf Radijzen. Restaurant Spectrum van chef Sydney Schutte (Amsterdam) kreeg in de Green Guide een eervolle vermelding als een van de grootste stijgers in de top honderd en gaat van plaats 58 naar 44.

Tekst gaat verder onder de foto ↓

M2460184.jpg El Invernadero, met chef Rodrigo de la Calle, is het 'Beste Groenterestaurant ter Wereld'.

El Invernadero: twee jaar op rij de wereldtop
De nummer 1 van de wereld komt uit Spanje. Chef Rodrigo de la Calle van El Invernadero, in Madrid, is voor het tweede jaar op rij door We’re Smart bekroond tot 'Beste Groenterestaurant ter Wereld'.

Fol: "Chef Rodrigo de la Calle is een culinair fenomeen. Wij zijn ervan overtuigd dat zijn 100% Pure Plant creaties wereldwijd aandacht mogen krijgen. Zijn gerechten en combinaties zijn niet alleen puur en smaaktechnisch perfect, maar ook de zorgvuldig aangepaste pairing is uniek: voor elk gerecht maakt hij eigen dranken met bijvoorbeeld kefir of kombucha. Meestal volledig alcoholvrij, maar soms ook met een beetje wijn erin verwerkt. De keuken van El Invernadero geeft blijk van een voortdurende ontwikkeling en global leadership in de gastronomie, vandaar de bevestiging van zijn nummer één-positie voor het tweede jaar op rij."

Untouchable
De drie ambassadeurs van de Pure Plant filosofie — Emile van der Staak (Nederland), Xavier Pellicer (Spanje) en René Mathieu (Luxemburg) — behouden hun levenslange titel van Untouchable. Dit is de hoogste erkenning die een chef kan bereiken binnen We're Smart World en wordt toegekend aan zij die hun restaurant twee opeenvolgende jaren op de nummer één heeft gestaan. Met de bevestiging van zijn tweede jaar zal Rodrigo de la Calle van El Invernadero volgend jaar bij dit gezelschap horen.

Tekst gaat verder onder de foto ↓

Apricity.jpeg Chantelle Nicholson is dit jaar Pure Plant Lady Chef of The Year.

Lady Chef of the Year 2025
De titel van We’re Smart Pure Plant Lady Chef of The Year is dit jaar toegekend aan chef Chantelle Nicholson van Apricity in Londen. Nicholson, oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, wordt erkend voor haar inzet voor planeetbewuste gastronomie en haar ernstig pleidooi regeneratieve en ecologisch verantwoorde horeca. Deze prijs wil vrouwelijke rolmodellen in de groentekeuken naar voren schuiven en zo bijdragen aan het verminderen van het genderonevenwicht in de gastronomie.

Frank Fol.jpeg Frank Fol, De Groentekok en oprichter van We're Smart World.

We’re Smart Green Guide
De We’re Smart Green Guide 2025 is de toonaangevende culinaire gids die restaurants beoordeelt op hun creatief en duurzaam gebruik van groenten en fruit. De gids recenseert in totaal vijftienhonderd restaurants in 52 landen wereldwijd. Restaurants worden beoordeeld met één tot vijf Radijzen. Eén Radijs duidt op sterk begin, terwijl vijf Radijzen de absolute wereldtop vertegenwoordigen.

Restaurants die alleen 100% Pure Plant gerechten aanbieden, worden in de hernieuwde gids gemarkeerd met Groene Radijzen. In totaal krijgen 48 restaurants, waaronder het Nederlandse De Nieuwe Winkel, dit label, dat werd geïntroduceerd om het toenemende aantal mensen dat volledig plantaardig eet, toe te laten sneller een keuze te maken.

Bron: Out.of.Home Shops