chestnuts-8083117_1280.jpg Tamme kastanjes Foto: Pixabay

Nootplan gelanceerd

NIEUWVEEN - Nederland krijgt er de komende jaren flink wat notenbomen bij. Op 29 oktober tekenden ruim 25 partijen het Nootplan, een plan om notenteelt een vaste plek te geven in ons landschap én op ons bord.

Redactie |

Het doel van het Nootplan is: in 2035 eten Nederlanders gemiddeld 25 gram noten per dag, deels uit eigen land. “Hiervoor planten we de komende tien jaar minimaal 15.000 hectare notenbomen aan, op natuurpositieve wijze, om zo biodiversiteit in Nederland te herstellen,” schrijft initiatiefnemer Corné van Dooren, senior advisor sustainable diets & ecological nutritionist bij WWF-NL en WUR, op LinkedIn.

Deelnemers
De indrukwekkende lijst van ondertekenaars is breed. Van boomkwekers tot kennisinstellingen, van maatschappelijke organisaties tot financiers. Onder meer het Wereld Natuur Fonds, Low Food, Bomenland, Urgenda, Caring Farmers, Biodiversiteit op je Bord, Trees for All, De Nöttenboom, De Nootsaeck-advies, DoitOrganic, Food Pioneers Voedselbosbouw Nederland Kwekerij de vrolijke noot doen mee. Maar ook CropEye, Louis Bolk Instituut, Nederlandse Notenvereniging, Rabobank, Veld 4, Triodos Bank Regenerative Money Center, Invest-NL, Koperwiek, Dutch Cuisine, Boerschappen, Stichting Weerwoud, Horizon Natuurvoeding, Transitiecoalitie Voedsel en Vermaat. Het plan bevat 22 nootmaatregelen om de doelen te halen.

Noten zijn lekker en gezond
"De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum adviseren om elke dag een handje noten te eten", gaat Van Dooren verder. "Bovendien leveren noten eiwitten en essentiële vetzuren en kunnen ze een belangrijke rol spelen in de transitie van dierlijke naar plantaardige voedingspatronen. Noten hebben een veel lagere footprint dan dierlijke eiwitbronnen. De vraag naar noten stijgt snel, maar noten van eigen bodem zijn nu nog nauwelijks te koop."

Biodiversiteitsherstel
De natuurpositieve teelt van noten kan ook bijdragen aan herstel van biodiversiteit, vastleggen van CO2 en extensivering van landbouw rond natuurgebieden. "In plaats van walnoten te importeren uit China of hazelnoten uit Turkije, kunnen we beter deze noten eten van Nederlandse bodem, pleit Van Dooren. Deze noten - walnoten, hazelnoten en tamme kastanje- geteeld op natuurpositieve wijze, passend bij ons landschap en klimaat, maken ons land mooier, biodiverser en weerbaarder. We streven ernaar dat Nederlanders zichzelf en ons landschap mooi en gezond eten door middel van duurzaam geteelde Nederlandse noten als plantaardige eiwitbron."

"De ambities zijn groot en het enthousiasme in de sector is duidelijk voelbaar", eindigt hij.

Bron: Out.of.Home Shops