Horeca

Fabrikanten

Slimme beker kan GHB herkennen

DELFT – Een studententeam van de TU Delft werkt aan een snelle en betrouwbare manier om GHB te detecteren tijdens het uitgaan. Een slim glas met sensor meet de concentratie GHB en waarschuwt de feestganger bij een toename. Het glas moet een einde maken aan het tijdperk van gedrogeerde uitgaanders.

Yentl Bocxe Strik  |

Een sensor onderin het glas meet constant de concentratie van de stof 4-hydroxybutaanzuur, oftewel GHB, in het drankje. Wanneer de sensor een toename in de concentratie meet, licht er een lampje op. Op deze manier kan de gebruiker worden beschermt tegen drogering. Daarnaast levert de beker mogelijk bewijs wat nodig is om aangifte te kunnen doen.
Omdat de stof al binnen drie tot zes uur uit het lichaam verdwijnt, en het verdovende effect sterk lijkt op de symptomen van een alcoholvergiftiging kan drogering zelden worden bewezen.

iGEM
Het eerste prototype van de slimme beker zal worden gepresenteerd op de International Genetically Engineered Machine (iGEM). Deze jaarlijkse competitie op het gebied van synthetische biologie wordt georganiseerd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Studenten van over de hele wereld nemen deel met innovaties om problemen op te lossen met synthetische biologie.

Prijs
De beker zal zo’n 5 tot 10 euro gaan kosten. Uit een enquête blijkt dat het grootste deel van de feestgangers bereid is dit geld neer te leggen voor de bekers in de losse verkoop. Ook zou de beker kunnen worden verkocht aan de horeca die de bekers dan zelf kunnen uitdelen aan bezoekers.

Bron: Out.of.Home Shops

hefeweizen-455578_1920.jpg