Horeca

Derde van zzp’ers in de horeca overweegt te stoppen

AMSTERDAM – 35 procent van de zzp’ers die in de horeca actief zijn overweegt te stoppen met hun onderneming als gevolg van de coronamaatregelen. Dit komt naar voren uit onderzoek van Knab onder 2.500 zzp’ers.

De sector die zzp’ers het hardste treft met de coronamaatregelen is de horeca. Zo heeft 85 procent van de ondernemers te maken met minder inkomsten door de restricties. Ook in de detailhandel (15 procent) en persoonlijke dienstverlening (15 procent) overwegen veel ondernemers te stoppen met hun bedrijf.

Tegemoetkoming
Gemiddeld ziet 42 procent van de zzp’ers hun inkomsten slinken. Bij horeca-zelfstandigen is dit percentage 85 procent. Hiervan verdient bijna de helft minder dan het sociaal minimum inkomen van 1.078 euro per maand. Van deze groep komt 12 procent in aanmerking voor de Bbz (Bijstand voor zelfstandigen). “Waarschijnlijk komen meer zzp’ers in aanmerking, aangezien bijna de helft de ondervraagden deze regeling niet kent”, meldt Knab in het bericht. Vanuit de overheid worden ondernemers aangespoord zich om te scholen. 7 van de 10 horeca-zzp’ers ziet hier geen toekomst in.

Bron: Out.of.Home Shops

coffeehouse-g5140e4c75_1920.jpg