Eindelijk versoepeling voor zwaar getroffen sector

Horecabranche opent terrassen na lange lockdown

NIEUWVEEN - De meeste horecaondernemers kunnen sinds vorige week weer aan de slag. Nadat minister-president Rutte bekendmaakte dat de terrassen open mogen, zijn de voorbereidingen van start gegaan. Na de lange lockdown betekent dit dat een beperkt deel van de horecabranche weer klanten mag ontvangen. Out.of.Home Shops spreekt met Frank Tulp, mede-eigenaar van Het Rechthuis in Mijdrecht, over de herstart.

“Het is een eerste zeer welkome verruiming voor horecaondernemers met terrassen in de buitenlucht. Ondernemers hunkeren ernaar om samen met hun medewerkers weer aan de slag te kunnen en gasten te ontvangen”, laat de Horeca Alliantie vlak na de persconferentie weten. Ze vinden het begrijpelijk dat er is gekozen voor de heropening van terrassen met restricties, maar ze pleiten voor een snelle verruiming van de sluitingstijd van 18.00 uur naar maximaal 20.00 uur. Het geeft volgens de Horeca Alliantie meer kansen voor ondernemers om hun bedrijfsactiviteiten op een rendabelere manier weer op te starten.

Pop-upstore
Daar kan Tulp van Het Rechthuis in Mijdrecht zich in vinden. “De tijden zoals ze er nu liggen, zijn voor ons niet gunstig, omdat we geen lunch aanbieden. Het is daarom even zoeken geweest hoe we het gaan aanpakken, maar we zetten in op borrelen en vervolgens thuis het diner bezorgen”, vertelt Tulp voorafgaand aan de heropening. Hij hoopt dat de openingstijden snel worden uitgebreid, zodat hij zijn klanten kan ontvangen zoals voorheen. Tijdens de lockdown heeft Tulp met zijn compagnon Gerrit Verweij niet stil gezeten. De twee zijn tijdens de eerste lockdown gestart met een foodtruck, zodat ze meer beleving konden meegeven dan wat met bezorging mogelijk is. “Het was heel leuk en het heeft veel aandacht gekregen, maar het levert weinig op in verband met de bijkomende investeringen. Daarom hebben we bij de tweede lockdown een pop-upstore geopend met wijn, bier en tapas.”
Tulp heeft het net als anderen moeilijk gehad het afgelopen jaar. “Wij hebben het geluk dat we bezig zijn geweest met andere initiatieven en hebben onlangs nog het Griekse restaurant naast ons eetcafé gekocht, gevolgd door een flinke verbouwing waar we nog middenin zitten. Maar ik kan me goed voorstellen dat als je niets anders heb gedaan, het een ontzettend lastig jaar was. Financieel gezien hebben wij de omzet natuurlijk ook fors zien dalen, maar ons horecahart is te groot om te stoppen”, zegt de ondernemer die blij is dat de gemeente opnieuw toestemming heeft gegeven voor het uitbreiden van het terras. “We gaan voor maximale omzet en zullen klanten verwelkomen zoals ze van ons zijn gewend.”

Belevering
In de week voorafgaand aan de heropening zijn grossiers en fabrikanten druk bezig geweest met de belevering van alle klanten. Daarbij is hulp geboden, zijn nieuwe producten geïntroduceerd en is er aandacht besteed aan opstartcampagnes. In deze editie van Out.of.Home Shops komen deze initiatieven naar voren.

Bron: Out.of.Home Shops