ING: ‘Het blijven uitdagende tijden voor horecaondernemers’

AMSTERDAM – ING Research schetst in het nieuwe ‘Vooruitzicht Horeca’ een gematigd positief beeld voor de horeca. De bank verwacht voor 2023 een groei in het volume van ongeveer vijf procent. Het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen zal komend jaar hoger uitvallen, voorspelt de bank.

Katinka Jongkind, sectoreconoom leisure bij ING Research, stelt dat het uitdagende tijden voor horecaondernemers blijven, mede door de hoge kosten en een historisch laag consumentenvertrouwen. “Veel huishoudens zullen bij de aanhoudend hoge prijzen vroeg of laat gaan bezuinigen op minder essentiële consumptie, zoals etentjes en uitstapjes buiten de deur. Dit zien we nu al licht terug in de meest recente ING pindata. Dankzij het omvangrijke financiële steunpakket van de overheid blijft de koopkracht volgend jaar nog enigszins op peil. Dit zal de vraaguitval in de horeca naar verwachting enigszins dempen”, schrijft Jongkind in het rapport.

Hogere prijzen
De hogere omzet in de horeca komt voornamelijk door de prijsstijgingen die zijn doorgevoerd. Voor restaurants en cafés is de verwachting dat de prijsstijging voor 2022 gaat uitkomen op acht procent. Niet alle kostenstijgingen kunnen in de prijzen worden verrekend omdat anders klanten weg blijven. Een deel van de kosten gaat daarom ten lasten van de winstmarge. ING ziet in de pintransacties dat klanten de afgelopen maanden iets minder uitgeven. Aangezien de prijzen stijgen betekent dit dat klanten bijvoorbeeld een biertje minder bestellen of minder uitgebreid uit eten gaan.  

Tekort
Het personeelstekort zet een rem op de groei. Horecazaken sluiten een dag extra of passen de openingstijden aan. Er wordt verwacht dat het tekort ook de komend jaren zal aanhouden. Digitalisering kan volgens ING een oplossing zijn.
Ondanks de aanpassing van de TEK voor kleine mkb-bedrijven verwacht de bank dat slechts een beperkt deel van de horecaondernemers hier baat bij zal hebben. Verduurzaming kan dan een oplossing zijn maar dat zal in veel gevallen samen met de verhuurder moeten worden aangelopen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er relatief weinig faillissementen zijn in de horeca. Het aantal bedrijfsbeëindigingen stijgt echter wel hard. Volgens ING toont dat aan dat veel horecaondernemers zelf besluiten hun zaak te sluiten en het niet willen laten aankomen op een faillissement.

Bron: Out.of.Home Shops