Horeca

Fabrikanten

Nice to Meat: ‘Vleesschaarste zorgt voor prijsverhogingen’

ALMERE – Nice to Meat meldt dat de lockdown heeft gezorgd voor een vleesschaarste in de horeca. Daardoor stijgen de prijzen van vlees en biedt de vleesgroothandel aan een derde van de afnemers alternatieven.

Volgens directeur Mikel Pouw van Nice to Meat, een van de grootste horecaslagers van Nederland, lijkt het erop dat Nederland een inhaalslag maakt als het gaat om (vlees)eten buiten de deur. De leverancier van onder meer Vermaat Groep, InterContinental Amstel Amsterdam, de Hilton Groep en Loetje heeft de vraag naar vleesproducten de afgelopen weken zien toenemen van gemiddeld 20.000 naar 60.000 kilo.

Alternatieven
Pouw zegt dat ze nog wel aan klanten kunnen leveren, maar niet voor dezelfde prijzen. Daarom kiest een derde van hun afnemers voor alternatieven. Het bedrijf heeft afgelopen kwartaal nieuwe leveranciers weten te vinden om de vleesschaarste het hoofd te bieden. “Maar dat ging wel lastig”, zegt de topman. “We hebben te maken met een extreem hoge prijs en afgeschaalde productie bij onze leveranciers.” De afgelopen jaren is volgens de onderneming lokaal geproduceerd vlees steeds meer de trend, maar vooral bij lokale leveranciers is er sprake van krapte. “Deze vraag steeg het snelst maar dit verse vlees is ook als eerste op. Het aanbod kan ook niet direct terugveren omdat veehouders door de lagere vraag tijdens de lockdown minder koeien hebben bijgevoederd ter voorbereiding op de slacht en de moederdieren hebben behouden voor de fokkerij.” Daarnaast is vlees importeren nu ook moeilijk doordat veel rundvleesproducenten in het buitenland de productie hebben afgeschaald. Bovendien zorgt het wereldwijde tekort aan containers voor vleestransport en de naweeën van de Zues-kanaalcrisis voor hogere transportkosten.

Vooral bij horecaslagers
Volgens Pouw merkt de hele vleessector de schaarste. “Alle collega’s hebben hier mee te maken, bijvoorbeeld ook supermarktleveranciers en vleeswarenproducenten.” Europese horecaslagers merken de tekorten wel het meest volgens het bedrijf. De rundvleesschaarste vertaalt zich tot dusver in een prijsstijging van één euro per kilo gehakt. Bij delen als ribeye en ossenhaas gaat het volgens Pouw al snel om prijsstijgingen van vijf tot tien euro per kilo. Branchevereniging Koninklijke Slagers Nederland (KNS) herkent het beeld van toegenomen schaarste en hogere prijzen uit gesprekken met leden. “Wij denken ook dat vooral horecaslagers met de schaarste te maken hebben als gevolg van de toegenomen vraag vanuit de horeca”, aldus een KNS-woordvoerder. Er zijn door de vleesschaarste restaurants die hun menukaart aanpassen, of de prijzen van gerechten met vlees verhogen.

Bron: Out.of.Home Shops

nice-to-meat.jpg