AMSTERDAM – Werken in de horeca behoort tot de zwaarste beroepen van Nederland. Samen met retail en de zorg lopen medewerkers de grootste kans op een burn-out. HR-softwareleverancier Personio heeft aan de hand van de Burn-out Risico Index de kans op uitputting berekend in de tien grootste sectoren in Nederland.
Het meeste risico loopt horecapersoneel met de hoogste risicoscore in de index. Met een score van 76 uit 100 staat de horeca eenzaam bovenaan. Op nummer twee staat de retail met 66 punten. Onderaan staan sectoren als bouw met 28 punten en juridische beroepen met 34 punten.
Tips
Er zijn volgens HR-expert bij Personio, Romy van der Geer, vier tips om burn-out bij personeel te voorkomen. Zo stelt zij dat werk in dienst van leven moet staan en niet andersom. Een goede werk-privébalans moet in het systeem zitten. Mentale gezondheid moet ook een prioriteit worden met realistische deadlines en door mensen echt ruimte te geven om vrij te nemen. Ook moet waardering persoonlijk, regelmatig en op impactgericht zijn. Kleine gebaren zijn beter dan het jaarlijkse ‘bedankje’. Als laatste moet er open communicatie zijn. Leidinggevenden moeten echt luisteren, feedback geven en kwetsbaarheid tonen. Tevens moeten medewerkers actief betrokken worden bij beslissingen.
Prioriteit
“Deze cijfers laten zien hoe groot het risico op burn-out is onder werkenden in Nederland, vooral in de zorg, de publieke sector en de retail”, zegt Van der Geer. “Werkgevers moeten het welzijn van medewerkers en een gezonde werkcultuur prioriteit geven. Zonder actie lopen we het risico dat een deel van de werknemers overbelast raakt, met als gevolg dat het werk zich opstapelt bij de collega’s die achterblijven. Zo ontstaat mogelijk een sneeuwbaleffect, wat uiteraard negatieve gevolgen kan hebben voor de operatie, de klanten en de bedrijfscontinuïteit.”
Bron: Out.of.Home Shops