Catering

ROC Twente en Markies slaan handen lokaal ineen

HENGELO – ROC van Twente en Markies Catering hebben afgesproken om meer lokale producten in het nieuwe restaurant van een ROC in Hengelo te gebruiken. Dat laat Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde landbouw & natuur bij provincie Overijssel, weten op zijn LinkedIn pagina.

In deze ‘deal’ hebben de twee partijen afgesproken om één jaar lang minimaal 50 procent lokaal geproduceerd voedsel te gaan gebruiken en lokaal geproduceerd voedsel intern te promoten. Na het jaar volgt een evaluatie en worden er vervolgafspraken gemaakt.

Dealmaker
Koen Olde Hanter is als dealmaker aangesteld door de provincie in het oosten om dit soort afspraken waar te maken. De overeenkomst tussen ROC en Markies Catering was zijn eerste deal voor hen, en er zullen meer volgen meldt Ten Bolscher. Hij schrijft dat de provincie Overijssel met Olde Hanter de korte voedselketen stimuleert. De gedeputeerde legt dat nader uit: “We hebben als provincie een dealmaker aangesteld die de verbinding tot stand brengt tussen grotere afnemers (zoals bedrijfsrestaurants, gezondheidszorginstellingen, scholen enzovoort) en individuele voedselproducenten. De dealmaker inventariseert de behoefte aan producten, legt contacten met boeren/producenten en organiseert de samenwerking.”

Belang
Ook legt hij het belang uit van lokaal geproduceerd etenswaar: “Voedsel uit de eigen omgeving draagt bij aan de regionale ontwikkeling, verduurzaming van de productie en een gezonder voedingspatroon. Door in te kopen bij een lokale boer of producent blijft het geld in de regio en krijgt de boer meer ruimte om te investeren in een nog duurzamere landbouw. De ondernemers die streekproducten produceren krijgen op deze manier ook een robuuster verdienmodel. Daarnaast is er veel minder transport nodig, worden kringlopen regionaler gesloten én zijn de producten doorgaans veel minder bewerkt en gezonder.”

Bron: Out.of.Home Shops

markies1.jpg