FHC Formulebeheer: ‘We moeten iedere blijven dag verrassen’ | Out of Home Shops

Directeur Ralph Markwat van FHC Formulebeheer over de samenwerking met Cater Concept

FHC Formulebeheer: ‘We moeten iedere blijven dag verrassen’

NIEUW-VENNEP/RAALTE - Vital4Skool en Cater Concept gaan vanaf dit schooljaar een duurzame samenwerking aan. “Die is nodig om door te groeien”, zegt Ralph Markwat, directeur van FHC Formulebeheer, de organisatie achter Vital4Skool. “We hebben dezelfde visie voor de toekomst: goed eten en drinken serveren met oog voor de omgeving en wensen van de opdrachtgevers.” De uitdaging is nu prijs en gezondheid ideaal te combineren.

Beide cateraars hebben gezondheid, verse producten en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Ze hebben jarenlange ervaring met schoolkantines, willen doorgroeien en kunnen daar goed meer mankracht bij gebruiken. Vital4Skool en Cater Concept gaan dan ook als partner verder. “Om hard genoeg te groeien, moet je meer aanbestedingen binnenhalen. Als je dat alléén wilt doen, kom je simpelweg handen tekort”, verklaart Ralph Markwat. “Cater Concept is heel sterk in faciliteren en de details op de werkvloer. We hebben er een hele sterke partij bij, die zich eerder heeft bewezen op ROC’s.” Ook Roy Heetkamp, directeur van Cater Concept, is te spreken over het partnerschap. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”, zegt hij in een statement.

De twee partijen starten hun samenwerking op mbo-locaties, onder de naam ‘#TGTHR’ (spreek uit als together), een concept van FHC Formulebeheer. De eerste #TGTHER-locaties opende vorig jaar in Amsterdam en Flevoland. Het concept moet studenten via food en een goede sfeer met elkaar verbinden. Tevredenheid bij gasten is het optimale doel, gezondheid is minstens zo belangrijk.

Batterij
In de praktijk ziet Markwat hoe groot de uitdaging kan zijn om die gezondheid te slijten aan scholieren en mbo-studenten. Op het voortgezet onderwijs introduceerde Vital4Skool recent de gezondheidsbatterij: hoe voller de batterij op de afbeelding, hoe gezonder het eten. In de kantine krijgen ongezonde hapjes en drankjes ook geen prominente plek meer. Zo wil de cateraar scholieren helpen met het maken van verantwoorde keuzes.

Nu is de vraag hoe je dat bij de eigenzinnige mbo-studenten aanpakt. “We zien dat studenten, met name bij de lagere mbo-opleidingen, geneigd zijn steeds weer uit een klein aantal producten te kiezen, ook al hebben we een breed assortiment”, vertelt Markwat. “Tegelijkertijd krijgen kantines teruggekoppeld dat het assortiment niet breed genoeg is. Daarom heeft Vital4Skool de Five Choices geïntroduceerd, zodat gezonde producten aantrekkelijk en zichtbaar worden aangeboden.” Die voedselcombinaties kunnen uit van alles bestaan, van salades tot vers belegde broodjes.

Zilveren Schaal
Het haakt in op een actueel thema. Vanuit het Voedingscentrum worden steeds strengere richtlijnen opgesteld. “Op het moment voldoet ons assortiment bijna aan de Zilveren Schaal, zoals die voor komend jaar is bepaald”, aldus Markwat. Bij een Zilveren Schaal bestaat minstens 60 procent uit betere keuzes, zowel in automaten als bij de kassa. Er moet fruit worden aangeboden en de kantine moet verleiden tot het doen van ‘betere keuzes’, uit de Schijf van Vijf.

“Het is lastig die laatste stap te zetten”, aldus Markwat. “We moeten studenten iedere dag opnieuw verrassen en toch ook - het lijkt een vies woord, maar is toch nodig: geld verdienen. We zijn druk in gesprek met fabrikanten, zoals nu met Unilever, om tussendoortjes te ontwikkelen onder de 75 kilocalorieën. En veel caloriearme drankjes, zoals het Voedingscentrum graag wil, zijn bijna niet goedkoop aan te bieden. Het hele beleid kan bovendien averechts werken. Gaan studenten dan niet gewoon de deur uit om zich elders vol te stoppen met ongezond eten en drinken? Het blijft een zoektocht voor ons en de partijen waarmee we samenwerken.”