ProFri - Overhandiging manifest aan Sander Balje van VWS.jpg v.l.n.r. Frans van Rooij (directeur ProFri), Sander Baljé (directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het ministerie van VWS) en Hans Biesheuvel (voorzitter van ondernemersvereniging ONL)

Ondernemers

ProFri: Frituurbranche geen veroorzaker overgewicht

VELDHOVEN – De vakvereniging voor professionele frituurders ProFri, neemt het voortouw in het vormen van een werkgroep om overgewicht in te dammen. Het wil dat doen in samenwerking met andere foodbranches en belangenclubs. De werkgroep moet gaan werken aan een gezamenlijk manifest waaruit acties voortkomen die bijdragen aan een gerichte aanpak van overgewicht is ons land.

Redactie |

ProFri verzet zich tegen het beeld dat fastfoodzaken de oorzaak zijn van overgewicht. ‘Het voornemen om te werken aan een wet die expliciet fastfoodzaken verbiedt, is buiten iedere proportie. Er is geen sprake van een level playing field aangezien juist andere sectoren voor het overgrote deel verantwoordelijk zijn voor de consumptie van ongezond voedsel door de jeugd’, stelt de vakvereniging in een notitie.

Relatie
In de notitie, die de basis vormde voor een gesprek op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, staat ook dat de relatie tussen overgewicht onder jeugd en fastfoodzaken laag is. 'Negentig procent van de kilocalorieën die de schoolgaande jeugd eet, komt niet uit fastfoodzaken/snackbars, maar uit de supermarkt. Prijs is de grootste drijver om keuzes te maken en horeca is in de regel 300% duurder dan de supermarkt: 2 frikandelbroodjes voor 1 euro, energydrinks voor 0,25 eurocent zijn aanbiedingen gericht op scholieren van foodretailers. In de meeste fastfoodzaken is het omzetaandeel van schoolgaande jeugd minder dan 3 procent. Blijft iedereen friet en snacks opvoeren als synoniem van gezondheidsachterstand, dan is dit bovendien schadelijk voor duizenden hardwerkende kleine ondernemers in onze sector. We kunnen én mogen dit als vakorganisatie nooit accepteren', staat er in de notitie te lezen.

Manifest
Tijdens het overleg overhandigde de directeur van ProFri, Hans van Rooij het eigen Pro Friet manifest aan de directeur voeding, gezondheidsbescherming en preventie van het ministerie van VWS, Sander Baljé. “Met ons zeer geringe aandeel in de totale voeding (circa 0,5 procent) is de typisch Nederlandse frituurbranche op geen enkele wijze de veroorzaker van overgewicht. Maar we willen graag deel zijn van de oplossing,” zegt Van Rooij. “We hopen en vertrouwen dat dit gesprek en ons voorstel een opmaat is om met de staatssecretaris aan tafel te komen.”

Bron: Out.of.Home Shops