1G8A0783.jpg

Rabobank: ‘Toch zijn we relatief positief over 2025’

UTRECHT – Na een matig begin van het jaar, ziet de Rabobank door de zonnige maand maart en de koopkrachtstijging het jaar toch met relatieve positiviteit tegemoet. De bank ziet minder aanbod in de horeca, maar wel grotere zaken.

Redactie |

Rabobank ziet dat de zonnige maartmaand zorgt voor een positieve afsluiting van het eerste kwartaal. Het zonnige weer in maart gaf de sector een zetje in de rug. De bestedingen liepen op, waardoor het kwartaal met een beperkte volumegroei is afgesloten. De bank verwacht bij de restaurants een omzetstijging, grotendeels door prijsstijgingen, van 3,9%. Het volume zal met 1,5% toenemen. Fastfoodrestaurants hebben binnen de horeca het meeste last van de inflatiestijging. De volumes dalen al sinds het tweede kwartaal van 2023. Door prijsverhogingen zal de omzet toch nog met 1,5% toenemen. Ook bij cafés zijn het voornamelijk hogere prijzen die zorgen voor omzetstijging. De bank ziet hier wel dat het goed weer in maart het volume en de omzet een boost hebben gegeven. Hier wordt een omzetgroei van 3,5% verwacht voor 2025.

Logies
Voor de hotels verwacht Rabobank groei in omzet en volume, mede gedreven door grote evenementen als Amsterdam 750, Sail en de NAVO-top. De hoge kamerprijzen spelen vooral de hotels in Amsterdam parten. Hotels aan de kust hebben hier minder last van. De btw-verhoging kan hierdoor niet doorberekend worden aan de gasten waardoor dit een negatief effect op de marges zal hebben. Voor campings en vakantieparken wordt een omzetgroei van 3,5% verwacht, mede door de groei van het toerisme. Dagrecreatie doet het beter dan de andere sectoren in de horeca. Hier verwacht Rabobank een omzetstijging van 3%.

Faillissementen
In 2024 was het aantal faillissementen in de horeca zeer hoog. In het eerste kwartaal van dit jaar was het aantal failliete horecabedrijven iets minder dan dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam door lagere cijfers voor januari en februari. In maart lag het aantal beduidend hoger dan een jaar geleden. Ook voor 2025 verwacht de bank dan ook veel faillissementen. De bank ziet ook dat het aantal bedrijfsbeëindigingen nog steeds toeneemt, mede veroorzaakt door de gestegen kosten en de druk op de marges. Een groot deel zijn ZZP’ers die zich uitschrijven als gevolg van de strengere handhaving door de Belastingdienst van de Wet DBA die schijnzelfstandigheid moet tegengaan.

Minder en groter
Rabobank ziet dat voor het tweede jaar op rij het aantal horecalocaties daalt. Er zijn nu duizend locaties minder dan op het hoogtepunt in 2022. Bij de cafés is al langer een daling aan de gang. Sinds 2020 is bijna 20% van de cafés uit het straatbeeld verdwenen. Het aantal bezorg- en afhaalrestaurants is juist weer gestegen, zelfs met 1500 locaties sinds 2020. Dat aantal wordt nu minder door het onder druk komen staan van de marges. Bij de ‘echte’ restaurants is het aantal van bijna 9300 sinds 2010 vrijwel gelijk gebleven. Het aantal café-restaurants is in die periode wel toegenomen.

Dalend aantal
De bank constateert dat door het dalende aantal horecalocaties en de stijging van het aantal vierkante meters, de locaties wel groter zijn geworden. Het zijn geen grote afmetingen maar genoeg om meer klanten te kunnen bedienen. Pannenkoekenrestaurants hebben gemiddeld de meeste verkoopmeters met 156 vierkante meter.

Het eerste kwartaal van 2025 toont een voorzichtig positief beeld, schrijft Rabobank in de sectorupdate. De toegenomen koopkracht zal tot een bescheiden volumegroei leiden, maar margedruk blijft door de aanhoudende kostenstijgingen.

Bron: Out.of.Home Shops