DEN HAAG – Schoolkantines zijn de afgelopen vier jaar gezonder geworden door een stijgend aanbod van fruit en broodjes en een dalend aanbod van chips. Een negatieve ontwikkeling was echter dat het aanbod van pizzapunten steeg van 20 naar 29 procent.
Dat zijn enkele conclusies uit een nieuw rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De overheidsdienst constateert in het rapport dat veel scholen in het voortgezet onderwijs de afgelopen jaren bewust hebben gestuurd op een gezonder voedingsaanbod. Hierdoor zijn, in vergelijking met het schooljaar 2006-2007, dikmakende prikkels in de omgeving van de school wat afgenomen, zegt RIVM.
Verbetering
Toch blijft er nog steeds veel ruimte voor verbetering, blijkt uit nieuw onderzoek. Vooral een stijgend aanbod van pizzapunten noemt het RIVM zorgelijk. In een reactie spreekt ook het Voedingscentrum van een verontrustende ontwikkeling. Ook op het aanbod van dranken via kantine en automaten merkte de overheidsdienst wat aan. Het aanbod verbeterde weliswaar door toegenomen aanbod van (bron-)water. Daarentegen bleef het aanbod van light frisdranken gelijk en steeg ook het aanbod van suikerhoudende melkproducten.
Automaten
Ook wijst het RIVM de automaten in scholen aan als boosdoeners. “Een verminderd aanbod van candybars, snoep en chips via de kantine betekent echter niet direct dat deze producten dan ook niet meer op de school verkrijgbaar zijn. In 2010-2011 stond namelijk op 80 procent van de locaties een snoepautomaat, net als in 2006-2007”, zo luidt een van de conclusies.
Enkele andere bevindingen uit het rapport:
• Saucijzen broodjes en (gevulde) koeken maken op meer dan 40 procent van de schoollocaties deel uit van het totale assortiment aan ongezonde producten in de kantine.
• Belegde broodjes en (karne)melk maken op meer dan de helft van de schoollocaties deel uit van het totale assortiment aan gezonde producten in de kantine.
• 30 procent van de schoollocaties geeft aan de verhouding tussen gezonde en ongezonde producten in de kantine in te schatten als een goede balans tussen beide, en 40 procent als voornamelijk gezond;
• 28 procent van de schoollocaties met een schoolkantine geeft aan in de afgelopen vier jaar mee te hebben gedaan aan het programma De Gezonde Schoolkantine.
Bron: Out.of.Home Shops