Ice cream 2.jpg

Fabrikanten

Unilever deelt patenten met ijsindustrie voor minder uitstoot

LONDEN – Unilever biedt de ijsindustrie gratis licenties aan op diverse herformuleringspatenten voor ijsproducten. Met deze patenten kan de industrie ijsproducten herformuleren, zodat ze stabiel blijven bij een hogere vriestemperatuur van -12 graden Celsius. Dit kan op termijn wereldwijd leiden tot energiezuinigere vrieskisten.

De huidige standaard in de industrie in nu nog -18 graden Celsius. Door de temperatuur te verhogen naar -12 werd tijdens testen en twee pilotprojecten in Duitsland een energiereductie van ongeveer 25% per vrieskist gerealiseerd. Hierdoor vermindert ook de uitstoot en dat is gunstig voor het milieu. De uitstoot van ijsvriezers in de detailhandel is verantwoordelijk voor 10% van de broeikasvoetafdruk bij Unilever. Vanaf volgend jaar moeten beursgenoteerde bedrijven deze uitstoot uit scope 3 meenemen in hun milieueffectrapportage, dus is vermindering mooi meegenomen.

“We zijn blij met deze volgende stap in ons werk om de temperatuur van onze 'last mile'-ijsvrieskisten te verhogen”, zegt Andy Sztehlo, chief r&d officer Ice Cream bij Unilever. “Door een gratis, niet-exclusieve licentie te verlenen voor deze twaalf herformuleringspatenten, hopen we dat onze collega's en partners uit de hele ijssector hiervan zullen profiteren. Samen kunnen we namelijk werken aan het verminderen van de uitstoot in de gehele sector. Wij geloven dat door samenwerking de impact van de cold chain op het milieu kan worden verminderd, terwijl we tegelijkertijd hoogwaardige ijsproducten blijven leveren waar onze consumenten zo van houden."

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops