Vitam foto.jpg Vitam voelt zich ook 20: enthousiast en dynamisch.

Catering

Vitam viert vitaal feest

ROSMALEN – Facilitaire horecadienstverlener Vitam bestaat dit jaar 20 jaar! Out.of.Home Shops greep deze feestelijke gelegenheid aan om samen met ceo Marlies Martens terug te blikken op die decennia, en haar missie om de wereld nét een beetje beter te maken.

Yentl Bocxe Strik  |

Vitam is in 2003 opgericht vanuit de gedachte dat bedrijfscatering anders kon én moest. De veel te zoute soepen en witte bolletjes met kroketten tijdens de pauze werden deels ingeruild voor een verse, betere, gezondere en bovenal duurzamere lunch met groente in de hoofdrol. “Die gedachte staat nog steeds aan de basis van alles wat we doen”, vertelt Martens. “Die is zelfs relevanter dan ooit, gezien de klimaatverandering en grotere bewustwording rondom voeding en gezondheid. We willen de wereld mooier achterlaten voor toekomstige generaties en mensen verleiden tot een gezonde en verantwoorde levensstijl.”
Vitam werkt niet met een centrale menuplanning. “De wensen en behoeften van de opdrachtgever en de gasten zijn leidend. Op basis daarvan stellen de teams op locatie hun menu’s samen. Zo worden onze medewerkers echte ondernemers op locatie”, aldus Martens.

Goed werkgeverschap
Het bedrijf groeide in rap tempo van kleine speler in de markt naar een gevestigde naam in het cateringwezen. Inmiddels telt Vitam meer dan 300 cateringlocaties door heel Nederland, en zijn ruim 1000 medewerkers werkzaam voor het bedrijf. Een aantal van hen is zelfs al vanaf het prille begin aan Vitam verbonden. “Dat vraagt om goed werkgeverschap en dat bieden we dan ook”, stelt Martens. “Bij ons staat de mens centraal. Dit was al zo bij de oprichting en dit hebben we steeds ‘grootser’ aangepakt. Het nét altijd even anders willen doen blijft ook centraal staan.”

"We voelen ons ook écht 20. Enthousiast en dynamisch"

Impact
Vitam was en blijft continu op zoek naar manieren om impact te maken, stelt Martens. Met enige trots vertelt de ceo over Vitams projecten van de afgelopen jaren. “Met de introductie van ons seizoenenkompas hebben we enorme duurzaamheidsstappen gemaakt. We koken met de seizoenen mee, met groenten die op dat moment lokaal voorhanden zijn.” Ook verzorgt Vitam sinds vorig jaar het eten en drinken in 12 Nederlandse detentiecentra, een van de meer recente successen van de cateraar. “Ook gedetineerden hebben recht op een goed leven en gezond eten. Het bieden van een keuze is zo belangrijk”, zegt Martens. Vitam ziet het als een grote verandering in het gevangeniswezen. Naast het verzorgen van voedzame maaltijden biedt de cateraar de gedetineerden ook diverse scholings- en doorgroeimogelijkheden in het horecavak.

Hybride
De functie van kantoor en het bedrijfsrestaurant is in de loop der jaren veranderd, merkt ook Vitam. Steeds meer mensen gaan hybride werken, en dit krijgt steeds meer vorm. Er was al een verandering gaande op dit vlak, maar de pandemie heeft daar zeker een versnelling in aangebracht. “Tijdens de coronaperiode waren veel restaurants gesloten en hebben we noodgedwongen moeten inkrimpen. Gelukkig is alles weer open en zijn we nu weer aan het groeien”, vertelt Martens.
“Gedurende een lange periode zagen we dat steeds meer mensen hybride gingen werken, maar hierin merken we de laatste tijd een lichte kentering. Het wordt weer steeds drukker op kantoor, omdat mensen het belang zien van elkaar ontmoeten en verbinden. Er is meer vraag naar faciliteiten die dit mogelijk maken, en daar spelen we graag op in. We maken van het pauzemoment een horecabeleving – met lekker en gezond eten en drinken, gastvrije medewerkers en een fijne omgeving – de hele dag. Dat doen we al sinds onze oprichting, en dit is nog relevanter geworden. Veel bedrijfsrestaurants zijn niet meer alleen tussen 12 en 14 uur geopend, maar bieden gedurende de hele dag een assortiment aan, met een duidelijk piekmoment rond de lunch.”

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.